Kriptovalutát kaphatnak a környezettudatos lakásépítők

A kelet-amerikai Rhode Island államában törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy kriptovalutát kapjanak azok, akik zöld otthonokat építenek. A képviselőházban előterjesztett javaslat egy ”zöld érme” nevű kriptovalutát hitelezne a lakásépítőnek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének következtében.

Rhode Island államában évről évre súlyosbodik a lakáshiány, amelyhez az emelkedő árak is hozzájárulnak. Az államban levő lakások kínálata az elmúlt években folyamatosan csökkent, és 2022 februárjában 5 éves mélypontot ért el. A törvényhozók célja, hogy a jelenlegi hiányra hosszú távú megoldást nyújtsanak, és hogy tovább ösztönözzék a lakásépítőket a környezetvédelmi előírások betartására.

„Azonnali intézkedésekre van szükség a lakásépítések körében, hogy biztosítható legyen az Éghajlatváltozási Törvényben meghatározott célok elérése. (…) A leírtak alapján bármely lakásépítési projekt közüzemi költségeinek 24 egységgel való csökkentése 25 kredittel jutalmazandó, amelyeket zöld érmére válthatnak be.” – olvasható a törvényjavaslatban.

A kezdeményezés finanszírozása egy 500 millió dolláros adományból valósulna meg, amelyet a helyi magánbankoknak köszönhetnének. Továbbá az állam is hozzájárulásáról számolt be egy 125 millió dolláros összeggel, ”Zöld lakásalap” néven.

Egyelőre még nem világos, hogy a “zöld érme” milyen blokklánc hálózatot használna, de valószínűsíthető, hogy egy kevésbé költséges proof-of-stake hálózat lenne a befutó.

Bár a Rhode Island-i törvényhozás terve, miszerint kriptovalutával jutalmazzák a környezettudatos építkezőket meglehetősen újszerűnek mondható, a kriptovaluta hitelek korántsem azok. Az USDC.homes program a múlt hónapban a Polygon hálózaton USDC-ben nyújtott kölcsönt egy új lakástulajdonosnak a texasi Austinban. Továbbá a Bacon Protocol tavaly november óta bocsát ki NFT jelzáloghiteleket, amelyek kamatlába jóval az országos átlag alatt van.