Kritikus állapotban a máltai újságírógyilkosság téglája

Felvágott torokkal és más vágási sérülésekkel találtak rá szerda reggel otthonában a rendőrök Melvin Theuma-ra (képen jobbra), aki a múlt évben Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásában játszott összekötő szerepet a bérgyilkos és a megrendelő között. A rendőrség öngyilkossági kísérletként regisztrálta az esetet, ami fura, hiszen ma játszották volna le a bíróságon azt a hangfelvételt, amiről állítólag még nem vallott korábban és döntő bizonyítékú az ügyben.

Theuma-t a Mater Dei kórházban ápolják, állapota kritikus, de túléli sérüléseit. Az ‘önkéselés’ kedd este 21:00 körül történt, nyilatkozta Angelo Gafà felügyelő hozzátéve, a rendőrség nem talált dulakodásra és önvédelemre utaló jeleket.

Theuma-t a múlt évben elnöki kegyelemben részesült amiért együttműködik a hatóságokkal a 2017-ben történt brutális újságírógyilkosság kitervelőinek elítélésében. Az eset továbbra is komoly visszhangot vált ki a máltai társadalomban, hatására lemondani kényszerült több vezető politikus, köztük Joseph Muscat volt máltai miniszterelnök.

A gyilkosság kiagyalója az üzletember Yorgen Fenech (képen balra) lehetett, akit szintén múlt év novemberben fogtak el miután szökni próbált jachtjával az országból, jelenleg tagadva a vádakat ítéletére vár.

A taxisofőr és bukméker Theuma tegnap egyedül volt otthon az esti órákban az incidens idején és elméletben 24 órás rendőrségi védelem alatt áll. Egy a háza előtt állomásozó rendőrt Theuma ügyvédje riasztott, hogy baj lehet, miután nem tudta védencét telefonon elérni.

A tegnapi incidens hatására újra felerősödtek azok a hangok Máltán, amik az Europol bevonását szorgalmazzák Caruana Galizia gyilkossági ügyének nyomozásába. A család és a támogatók egy közös uniós – máltai nyomozócsoport felállítását kezdeményezik, mert véleményük szerint a máltai hatóságok a maffia befolyása alatt áll.

Málta a bitcoin és kriptovaluta szektor egyik legbefogadóbb országa. Egyike volt az első országoknak, ami jogbiztos működési környezetet biztosított az ICO tokenprojekteknek és blokklánc vállalkozásoknak. Azóta sokat kopott a renoméje, nem utolsósorban a brutális újságírógyilkosság hatására, ami szögest ellentétben áll a szektor zömére jellemző transzparencia iránti elhivatottsággal.

Kapcsolódó:

(Forrás: Times of Malta)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük