Lebukott a férfi, aki ethereumot bányászott egy olasz repülőtéren

Az olaszországi Kalábria régió délnyugati részén fekvő Lamezia Terme nemzetközi repülőtéren a repülőtér személyzete kézre kerítette azt a 41 éves olasz férfit, aki illegálisan ethereumot bányászott a repülőtéri infrastruktúra igénybevételével.

A repülőtéri eszközök felhasználása a bányászathoz

Az olasz repülőtéren szokatlan tevékenységet folytatott egy férfi, ethereumot bányászott a saját munkahelyén. A bányász a repülőtér karbantartásáért felelős Sacal SpA nevű vállalat alkalmazottja volt. A férfi feladatkörébe tartozott a repülőtéri számítógépes rendszerek kezelése, így könnyen hozzáférhetett a számítógépekhez. A szakember sikeresen telepített egy káros szoftvert ezekre a számítógépekre, amit aztán ethereum bányászatra használt. Mindezzel nemcsak kihasználta a Sacal informatikai infrastruktúráját, hanem potenciálisan veszélybe is sodorta a repülőtér biztonsági hálózatát. A munkahelyi infrastruktúra használatával a bányászathoz felhasznált eszközök napi 24 órás áramszükségletének árát is meg tudta spórolni, ami nyilván elég drága mulatság lett volna számára, ha saját zsebből kell kifizetnie.

Az ethereum bányász kézre kerítése

Amint a Sacal szakemberei észlelték az irányítóteremben a szabálytalanságot, azonnal értesítették a határőrséget, akik a repülőtér többi hatóságával együttműködve vizsgálatot indítottak az ügyben. A hatóságok a vizsgálatok során felfedezték, hogy a titkos bányász tevékenységet két különálló irányítóteremben végezte valaki. A berendezést illetően pedig 5 erős ethereum bányászatra alkalmas számítógépet is találtak.

A bányászfarm egy külső internet hálózathoz csatlakozott a repülőtér szolgáltatásainak kezelésére szolgáló rendszereken keresztül. A rendőrségi nyomozás során sikerült azonban lenyomozni a bányászeszközökhöz tartozó IP címeket, így ezek alapján a hatóságok már képesek voltak beazonosítani a bányász társulás helyét, amit a reptéren dolgozó férfi használt.

Egy olasz hírportál beszámolója alapján a férfit akció közben sikerült kézre keríteni az irányítóteremben elhelyezett kameráknak köszönhetően. A nyomozás még folyamatban van, így sajnos nem tudni, hogy a férfi milyen nyereségre tett szert a reptéri bányász tevékenysége során. Továbbá az sem derült ki, hogy egyedül dolgozott, vagy mások is részt vettek az illegális ethereum bányászatban.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.