Lecsapott a NAV egy bűnszervezetre, kriptovalutákat is lefoglalt a hatóság

Többszintű céghálón keresztül értékesítette a Európai Unióból beszerzett szóját az a dunántúli bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemrég lecsapott. A számlázási láncban összesen 700 millió forintnyi áfát tüntettek el a szervezet tagjai.

A NAV közleménye szerint az egymást váltó bukó cégekből kiépített háromszintű hálózat célja az volt, hogy a Szlovéniából és Horvátországból importált szójadarát áfa nélkül tudják továbbértékesíteni belföldön. Ezzel a módszerrel több száz millió forintnyi adót nem fizettek be a költségvetésbe, emellett jelentős árelőnyhöz is jutottak a piac tisztességes szereplőivel szemben.

A bűnszervezet a bonyolult cégháló koordinálásához, az ügyletek lepapírozásához komoly informatikai infrastruktúrát működtetett, szervereiket a nyomozók IT-szakértők és szaktanácsadók bevonásával egy szerverhotelben foglalták le. Az akcióban a NAV munkatársai összesen 30 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat. Az elkövetők egyik központi irodájában a nyomozók kábítószergyanús anyagot is találtak, az ügyben az illetékes rendőrkapitányság már intézkedett.

A bűnbanda irányítóit a Balatonnál lévő egyik luxusingatlanjukban tartóztatták le. A helyszínről a nyomozók bizonyítékokat és készpénzt is foglaltak, valamint a több száz milliót érő ingatlan mellett további bankszámlákat, követeléseket is zár alá vettek, eddig összesen több mint félmilliárd forint értékben. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatalának közreműködésével több millió forint értékű kriptovalutát is sikerült lefoglalni. Az akcióban biztosított vagyonnal a költségvetést ért kár várhatóan teljes egészében megtérül.

A NAV négy gyanúsítottat vett őrizetbe. A Székesfehérvári Járásbíróság közülük három letartóztatását, és egy gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el. A nyomozás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik, az elkövetők akár 20 év szabadságvesztést kaphatnak.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük