Lecsapott a SEC: átverés volt az AWS blokklánc alapú alternatívája

Kriptovaluta átverés gyanúja miatt emeltek vádat az amerikai hatóságok egy ausztrál vállalkozó ellen, mivel a vállalata által kibocsátott tokenből nyert, közel 6 millió dollárnyi profitból dél-afrikai aranybányászati cégekbe invesztált anélkül, hogy erről tájékoztatták volna a befektetőket.

A kaliforniai származású Craig Sproule a Crowd Machine vállalatát az Amazon Web Services blokklánc alapú alternatívájaként állította be. Úgy próbálta magához csalogatni áldozatait, hogy azt hangoztatta, hihetetlenül sikeres cége 2018 elején 41 millió dollárnyi nyereségre tett szert. A „gép mögött álló személynek” titulálta magát, és azt ígérte, hogy a CMCT (Machine Compute Tokens) tokenbe fektetett pénzt egy decentralizált hálózat kiépítésére fogja használni. A szomorú igazság, hogy ez csak egy volt a sok közül, amivel Spourle megpróbálta félrevezetni a tudatlan, lelkes befektetőket.

A férfi azzal bíztatta továbbá követőit, hogy a CMCT árfolyama hamarosan megdönti a 600 dollárt, a CoinGecko adatai szerint ugyanakkor a token maximális ára csupán 0,085 dollár volt. A csapat a CMCT gyengélkedését egy 2018 szeptemberében történt hackertámadásra fogta, melynek során állítólag több mint 1 milliárd tokent loptak el, és ennek következtében a CMCT árfolyama 90 százalékot zuhant.

Kivonták a tőzsdékről a CMCT-t

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) állítása szerint Sproule a befolyt 5,8 millió dollárt dél-afrikai aranybányászati vállalatoknak utalta. Míg Sproule a közösségi médián keresztül váltig állította, hogy a vállalatának „kereskedelmi termékét a Fortune 500 cégek is letesztelték”,  a szabályozók rávilágítottak arra is, hogy a cég egyetlen technológiája sem működőképes. A vállalat nem regisztrálta továbbá a tokenértékesítéseit a Bizottságnál, melynek következtében Sproule 200 ezer dolláros pénzbüntetéssel néz szemben, a Crowd Machine tokenjét pedig kivonják a kriptotőzsdékről. A SEC közleménye szerint a férfinak nem származott semmilyen bevétele a dél-afrikai aranybányákból, ráadásul még az 5,8 millió dollár is köddé vált.

Sproule és a Crowd Machine tudatosan félrevezette a befektetőket azzal kapcsolatban, miként használják fel az ICO-kból befolyó bevételeket, és egy teljesen más programra költötték azt.állítja Kristina Littman, a SEC bűnözés elleni osztály vezetője – Továbbra is felelősségre fogjuk vonni azokat a digitális értékpapírt kibocsátó vállalatokat, melyek elmulasztják a nyilvánosság teljes körű és valós tájékoztatását.”