Legális státuszt kaphatnak Ukrajnában a kriptovaluták

A Digitális Transzformáció Minisztériuma Ukrajnában legalizálni tervezi a Bitcoint és más alternatív fizetőeszközöket. A kriptók jelenleg ugyan nem tiltottak a szomszédban, de nincs is hivatalos státuszuk.

A minisztérium egyik felső vezetője a napokban erősítette meg, egyik céljuk, hogy legalizálják a kriptovalutákat az országban. Mellette egy állami nyilvántartásról is szólnak a hírek, ahol a blokklánc hálózatokat regisztrálnák.

Alexander Bornyakov a Liga.netnek nyilatkozva elmondta, “Azok, akik kriptovalutákkal foglalkoznak, ideje kilépniük a szürke zónából és el kell kezdeniük adót fizetni.” Bornyakov azt is hozzátette, az ukrán kormány célja, hogy gazdaságot építsen a kriptovaluta bányászatra valamint a kriptovaluta kereskedelemre. Azt is közölte, a kormány célja, hogy a nyilvántartásokat és dokumentumokat egy államilag futtatott elosztott főkönyvi rendszerre migrálja.

A kommentek összecsengenek a digitális információs miniszternek, a 28 éves Mikhail Fedorovnak a látomásával, aki az államot egyszerűvé szeretné transzformálni. “Kényelmessé és nem zavaróvá… hogy amikor interakcióra lépsz az állammal, akkor kényelmesen érezd magad, ugyanúgy mintha Uber taxit, Booking.comot vagy Airbnb-t használnál.”

Szétszabdalt Ukrajna a modernizáció útjára lép?

A múlt évben megválasztott új elnök, Volodymyr Zelensky, feltett szándéka, hogy kiirtsa a korrupciót az állami szférából. Ennek érdekében a kormányzás számos területén vezetett be modernizációs reformokat, aminek célja, hogy hatékonyabbá és digitálissá tegyék az állami funkciókat. Ezek egyik részágát jelentik a kriptovaluták. Az előző kormány már kacérkodott egy általános kriptovaluta irányelv elfogadásával, de azt 2021-re tervezte tető alá hozni. Zelensky ezzel szemben minél hamarabb el szeretné fogadtatni.

Zelensky kormányát egy újgenerációs többség alkotja. Értenek a technológiához és látják benne a kitörési potenciált, amivel az ország maga mögött hagyhatja a szovjet múltat és az állami korrupciót.