Palesztina kriptovalutát vezetne be hivatalos fizetőeszközként a sékel helyett

  • 33
  •  
  •  
  •  

Mohammad Shtayyeh Palesztina miniszterelnöke bejelentette, a kormánya arra törekszik, hogy a sékelt kriptovalutákkal váltsa fel mint hivatalos fizetőeszköz.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

Az Al-Monitor helyi hírportál szerint így akarja megtörni az izraeli sékel hegemóniáját. Olyan kriptovalutát fejlesztenének ki, amelyet az izraeliek nem tudnak ellenőrizni. Shtayyeh a Ramallahban található Palesztin Internetes Sürgősségi Reakcióközpont átadásakor nyilatkozott terveiről.

A palesztin területen használt fizetőeszköz az izraeli új sékel (ILS) és a jordániai dinár. Az 1994 áprilisában aláírt szerződés értelmében a palesztin vezetés létrehozott egy jegybankot, amit Izrael is elismert, de az intézménynek nem volt lehetősége egy nemzeti fizetőeszköz bevezetésére.

A fizetőeszköz hiánya óriási hátrány az ország gazdaságára nézve, a kereskedelem, az adók és a támogatásokat is sékelben intézik.

Állítólag a palesztin gazdaságban mintegy 25 milliárd sékel van forgalomban, ami körülbelül 7 millió dollárnak felel meg.

Ahhoz, hogy egy nemzeti kriptovalutát be tudjanak vezetni, jó pár akadályt kell leküzdenie az ország döntéshozóinak. Elsőként említhető a technológia know-how hiánya valamint az se biztos, hogy a lakosság pozitívan fogad egy 100% digitális fizetőeszközt. A tudáshiány a kriptókról szintén jelentős akadály.

Palesztina nem először akar nemzeti kriptovalutát bevezetni, azonban e törekvéseit Izrael mindenáron meg szeretné akadályozni. A hagyományos fizetőeszköz bevezetése már alapból gondot okoz, hiszen a pénznyomtatás is izraeli csekkpontokon keresztül kellene, hogy bejusson az országba.

Helyben nem áll rendelkezésre infrastruktúra a pénznyomtatásra Izrael pedig valószínűsíthetően blokkolná a harmadik féltől érkező rakományokat. A másik probléma az elfogadhatóság. A Palesztin Központi Bankot még nem ismeri el egyetlen nemzetközi szervezet sem, mint teljes jogú szuverén intézmény. Ez egy újabb korlátozás, ami megakadályozza az országot egy saját pénz kibocsátásban.

A kriptovaluták használata viszont ennek ellenére terjedőben, hiszen segítségével megkerülhető az izraeli blokád, de ennek ellenére kérdéses, hogy van e szükség saját nemzeti kriptovaluta bevezetésére. Elég lenne a bitcoint elismerni mint hivatalos fizetőeszköz, ami mellé társulhatna a jegybanki tartalékképzés kriptovalutákban.


  • 33
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.