Megjelent Jack Dorsey TBD Bitcoin tőzsdéjének a fehér könyve

Közzétették a Jack Dorsey által támogatott decentralizációs Bitcoin tőzsde, a TBD fehér könyvét.

A Bitcoin fókuszú TBD tőzsde első terméke a tbDEX lesz a most megjelent TBD fehér könyve szerint, amelyet egy likviditási protokollnak tekintenek majd. A Bitcoin hálózat engedély nélküli (permissonless) működési elven alapszik, bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, bármikor becsatlakozhat. A mi mostani fiat bankrendszerünk nagyon sok követelményt támaszt a banki termékek használatához, és ezek a lakosság nagy százalékát bankképtelenné és kiszolgáltatottá teszik. „Úgy gondoljuk, hogy a gazdaságnak befogadónak kell lennie. Ki kell építenünk a jövő felé vezető kapukat, ahol mindenki hozzáférhet a gazdasághoz, és részt vehet benne” – mondja a TBD a tbDEX-et bejelentő közleményében.

A Jack Dorsey fizetési technológiai cégének, a Square-nek a leányvállalataként hozták létre a TBD-t azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a letétkezelés nélküli, engedély nélküli és decentralizált pénzügyi szolgáltatások létrehozását a Bitcoin számára.

Mi a TBD értékkínálata?

A tbDEX célja, hogy „hidakat építsen a fiat és a kriptovaluta világa között”, ez egyértelmű. Még mindig a fiatpénzek világában élünk, és ha a Bitcoin sikeres lesz, akkor új, egyszerűbb és olcsóbb módszerekre van szükségünk az említett világgal való interakcióhoz. „E vízió megvalósítása komoly kihívásokkal jár. A fiat pénzügyi szektor szabályozott, és egyetlen interfész sem lehet teljesen megbízhatatlan sem a hagyományos monetáris rendszerrel, sem a „valós világgal”.

Tehát milyen megoldást javasol a TBD? A tbDEX lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy kölcsönhatásba léphessenek és tranzakciókat folytassanak egymással. A TBD azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy „kölcsönösen és önkéntesen megbízhassanak megbízható harmadik feleket, hogy ők kezeskedjenek a partnerekért”. A fehér könyv szerint a TBD azt is tervezi, hogy a csatlakozni kívánó pénzügyi intézmények is a hálózat részei lesznek.

A pénzügyi intézmények közé sorolhatóak a fintech cégek, a regionális bankok, a nagy intézményi bankok és más pénzügyi szervezetek is. Ezek a szervezetek hozzáférnek a fiat fizetési rendszerekhez, és lehetővé teszik a fiat fizetések megkönnyítését tokenizált kriptovaluta eszközökért cserébe, vagy fordítva.”

A tbDEX eszközöket is biztosít a pénzintézetek számára a KYC (ismerd meg az ügyfelet) és pénzmosás elleni eljárásokhoz:

„A protokoll tartalmazza a szükséges szabályozási-elszámolási információkat is, amelyeket a pénzügyi intézmények igényelnek a pénzmosás elleni és ügyfél beazonosítási ellenőrzéseik elvégzéséhez, mielőtt likviditást biztosítanának a kriptotárca tulajdonosának. A szükséges információk azonban a nemzeti joghatóságtól függően változhatnak.”

Nos, a protokoll közvetlenül nem igényel ügyfél beazonosítási eljárásokat, de egyes pénzügyi intézmények kérhetik ezt. A jó hír az, hogy a résztvevőknek nem kell ezekkel az intézményekkel interakcióba lépniük, ha nem akarnak ezeknek a szabályoknak megfelelni. Egyszerűen kölcsönhatásba léphetnek csak egymással, és más módon tudnak bizalmat kialakítani egymás között.

tbDEX kommunikáció

A tbDEX megtartja az anonimitást

A fehér könyv szerint: “A tbDEX protokoll megkönnyíti az eszközök közötti cserét a decentralizált hálózaton azáltal, hogy keretet biztosít a társadalmi bizalom megteremtéséhez a decentralizált identitás (DID – decentralized identity) és ellenőrizhető hitelesítő adatok (VC – verifiable credentials) felhasználásával az identitás valós világban való eredetének megállapításához.”

Fontos megjegyezni, hogy „maga a protokoll nem gyűjt és nem rögzít semmilyen személyazonosításra alkalmas információt”. Ha azonban egy résztvevő névtelenséget szeretne, akkor az ő felelőssége, hogy erre optimalizálja magát. A fehér könyv kiemeli:

Nem az a célunk, hogy mindenáron fenntartsuk a tranzakciók anonimitását. Nem is azért csináljuk, hogy aláássuk az egyén azon képességét, hogy optimalizálja az anonimitást. A tbDEX hálózaton elvileg semmi sem zárja ki a névtelen tranzakciókat a pénzügyi adatvédelem érdekében. Egy pénzügyi intézménynek elvileg nem kellenek minden esetben ellenőrizhető hitelesítő adatok, de így az ilyen ügyletek nagyfokú kockázatot jelentenének a szerződő felek számára.

A tranzakció költségekkel kapcsolatban pedig így fogalmaz:

A tranzakciós költségeket végső soron a kockázat határozza meg. Maximális anonimitás esetén a tranzakciós költségek szükségszerűen magasabbak lesznek; identitás azonosítás után ez alacsonyabb lesz. Az árkialakításnak ez a megközelítése lehetővé teszi a piac számára, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt.”

Ha bármi javaslatod van, küldd el a TBD csapatának

A most kiadott fehér könyv egy nagyvonalú vázlata annak, hogy mire is készül tbDEX.

„A fehér könyv e kezdeti változatának célja a javasolt tbDEX protokoll magas szintű kialakításának fogalmi megértése. Nem tekinthető teljesnek vagy véglegesnek. Ez egy nyilvános véleményezésre javasolt tervezet.

Ha bármilyen javaslatod van, lépj kapcsolatba a TBD-vel a Twitteren keresztül, vagy küldj nekik kommentet a GitHubon.