Liechteinstein be szeretné vezetni a bitcoin fizetést a közszolgáltatásoknál

Liechtenstein miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha az állampolgárok a közszolgáltatásokért bitcoinnal fizethetnének.

Liechteinstein miniszterelnöke

Bár a tervet részletesen nem fejtette ki, egy nemrégiben adott interjúban Daniel Risch miniszterelnök azt mondta, hogy “jön a bitcoin fizetési lehetőség“. A továbbiakban körbeírta, hogy az európai mikroállam hogyan kívánja elfogadni a bitcoin fizetést a közszolgáltatások ellenértékeként. Ezt követően azonnal átváltják majd svájci frankra a bitcoint.

Hasonló megközelítést alkalmaznak a bitcoin fizetésekkel kapcsolatban a svájci Zug és Lugano tartományok is. Ott a helyi hatóságok már korábban lépéseket tettek annak érdekében, hogy a bitcoin fizetéseket legálissá tegyék bizonyos adók és közszolgáltatások költségeinek kifizetésére. Luganóban már a McDonalds is elfogadja a Bitcoint.

Ráadásul ez az újabb hír nem az első eset, hogy Liechtenstein a kriptobarát politikájával kerül a címlapokra. 2019-ben a világ egyik első országaként a Liechtenstein Blockchain Act nevű törvényével dedikált kriptorendeletet fogadott el.

Azóta sok új különböző kriptofókuszú vállalkozás telepedett le az országban. A fent említett svájci tartományok mellett Liechtenstein a kriptobanki és kriptobefektetési szolgáltatások növekvő piacát kiszolgáló maroknyi európai pénzügyi központok egyikévé vált időközben.

A hagyományos bankszektorra építve

Az olyan cégek, mint a Liechtenstein Cryptoassets Exchange (LCX), amely a zug-i “kriptovölgyében” is rendelkezik irodával, azt mutatják, hogy az alpesi régió hogyan fejleszti tovább évszázados pénzügyi szektorát.

A progresszív politikai hozzáállás a mélyen gyökerező pénzügyi szolgáltatási iparágak kombinálásával az olyan helyek, mint Liechtenstein, egyre inkább egy speciális niche helyet szereznek maguknak a globális kriptotérben.

A svájci Sygnum digitális bank például a világ egyik vezető kriptofókuszú bankjává vált. Ma már világszerte segít a vállalkozásoknak digitális eszközeik kezelésében.

Áprilisban pedig a liechtensteini VP Bank bejelentette, hogy kibővített partnerséget kötött a svájci Metaco digitális infrastruktúra-szolgáltatóval. Céljuk, hogy segítsenek kripto letétkezelési szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleinek.