A Visa támogatásával lightning alapú fizetési app indul

A Zap bejelentette, hogy Strike Global néven egy Lightning alapú fizetési appot dob piacra a nemzetközi átutalások lebonyolításának megkönnyítésére.

Az új Lightning alapú fizetési app

A Zap egy Lightning alapú fizetési szolgáltatásokat nyújtó startup, amelyet a Visa is támogat a Fintech Fast Track programjuk által. A cég szerdán jelentette be a Strike Global elindulását. A Strike Global egy olyan fizetések és átutalások lebonyolítására szolgáló app, amely a Bitcoin második szintű rétegprotokollját, a Lightning Network-öt használja.

Strike Global
Forrás: https://global.strike.me/

Jack Mallers, a startup vezérigazgatója egy közleményben magyarázta el, hogy mi a különbség a hagyományos készpénzes átutalási mechanizmus és a Lightning által támogatott tranzakciók között a Strike Global-ban. Mallers elsősorban az átutalásokra összpontosított, egy olyan multimilliárd dolláros üzletágra, amely még most is többségében költséges közvetítők részvételével működik. A Lightning Network használata ezért különösen előnyösnek bizonyul a tranzakciók lebonyolításánál. A fizetések lényegében azonnal végbe mehetnek, méghozzá a hagyományos fizetési módokhoz képest jóval olcsóbban.

Célországtól függő átutalási módok

Az új applikáció 2 különböző típusú átutalási lehetőséget biztosít majd attól függően, hogy a fogadó fél mely országban tartózkodik. Amennyiben egy olyan országról van szó, amely fejlett bankrendszerrel rendelkezik, a Strike lehetővé teszi, hogy a felhasználó anélkül hajtsa végre a tranzakciót, hogy Bitcoinra váltaná a pénzét. A Strike ugyanis automatikusan levonja a pénzt a felhasználó bankszámlájáról, átváltja Bitcoinra, aztán visszaváltja a fogadó fél által használt fiat pénzre. Ez a megoldás jóval költséghatékonyabb átváltást valósít meg, mint a hagyományos nemzetközi átutalás esetében.

A kevésbé fejlett bankrendszerrel rendelkező országok esetében pedig a Strike megengedi a felhasználónak, hogy vagy Bitcoinban vagy Tetherben (USDT) tartsa a pénzét. A kriptovaluta aztán eseti megoldásokkal (például Bitcoin ATM) kerül átváltásra helyi készpénzre. Ez a folyamat nagymértékben leegyszerűsíti a pénzváltást, hasonlóan más fintech appokhoz.

A startup a Bittrex kriptovaluta tőzsdével fog együttműködni a Strike és Lightning Network tranzakcióinak lebonyolítása során. A Strike Global több mint 200 országban lesz elérhető. Várhatóan 2021 első negyedévében fejeződik majd be az applikáció beta tesztje, valamint ugyanekkor kerülhetnek kibocsátásra a Strike Visa kártyái az Egyesült Államokban. A második negyedévben pedig a tervek szerint megjelenhetnek a kártyák az Európai Unióban és az Egyesült Királyság területén is.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.