Magyar, orosz, kínai kriptotőzsdéken keresztül jut devizához Venezuela?

Az ABC Internacional spanyol napilap július 22-én közölt egy cikket arról, hogyan jut dollárhoz és más devizákhoz a gazdasági szankciókkal sújtott Venezuela. A lap nyomozómunkája során egy érdekes tranzakciós sémát fedezett fel.

Kiderítette, hogy egy venezuelaiak által alapított, Egyesült Államokban bejegyzett Jetman Pay nevű applikációt használják a kriptó átváltására, ami egy a Venezuelába érkező nemzetközi légitársaságok és utasok repülőtéri adójának feldolgozására szolgáló alkalmazás. Onnan a bitcoinok orosz, kínai, hongkongi és magyar tőzsdékre vándorolnak, majd azt devizára konvertálják és küldik vissza Venezuelába.

A Jetman Pay alkalmazást egyelőre csak a Maiquetia Nemzetközi Repülőtér (IAIM) használja, de Maduro a lap szerint további venezuelai repülőtereket kíván bevonni használatába.

Venezuela gazdasága romokban hever az évek óta tomboló hiperinfláció, korrupció és félresikerült gazdasági ösztönzőprogramok következtében. Nicolas Maduro elnök a múlt évben kezdett el komolyan foglalkozni a kriptovalutákkal és azt nemzeti agendájának részévé tenni.

A múlt évben indult El Petro nemzeti kriptopénz eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ennek ellenére a múlt hónapban megkezdődött a digitális pénz értékesítése az ország bankjaiban a lakosságnak illetve Maduro kijelentette, segítségével megkerülhetőek lesznek az amerikai pénzügyi szankciók.

Nemzeti kriptopénzekkel más országok kormányai is próbálkoznak, többségük a hegemonikus alapokon funkcionáló Amerika-központú pénzügyi rendszer megkerülése érdekében. Oroszország, Irán, de még Kína is komolyan latolgatja egy saját nemzeti kriptopénz bevezetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.