A kínai jüan válhat a világ első nemzeti kriptovalutájává

Állítja Donald Tapscott, a Blockchain Research Institute vezérigazgatója, aki egy Bloombergnek adott interjú során tette a bátor kijelentést.

Az interjú során Tapscott elmondta, a napokban találkozott a Kínai Kommunista Párt alelnökével, aki elismételte számára, Hszi Csin-ping elnök szerint a blokklánc lesz az egyik legfontosabb technológiája az országnak.

Hozzátette, a kínai kormány egy ideje tiltja a kriptopénz kereskedelmet az országban és ehhez hamarosan a kriptopénz bányászat is csatlakozhat:

“Nem feltétlenül szükséges [betiltani a bányászatot és a kereskedelmet] mert a következő 20 évben nem fognak bitcoint használni Kínában. A kínaiak RMB-t használnak azzal a különbséggel, hogy az RMB egy kriptovaluta lesz. A kínai központi bank digitális pénzzé fogja alakítani.”

A forgatókönyvvel a kínai jüan válhat a világ első nemzeti kriptovalutájává, amelyre egyébként is folynak kísérletek a világ számos pontján és Christine Lagarde IMF elnök is központi banki prioritásként kezeli.

Arról kérdezve, hogy vajon a decentralizált tőzsdék képesek-e zavartalanul működni Kínában, a szakértó azt válaszolta, hogy igen, bár Kína komolyan fellép a digitális eszközök terjedésével szemben.

Tapscott hozzátette, a decentralizált tőzsdék előbb-utóbb dominálni fognak a kereskedelemben köszönhetően átláthatóságuknak és a hatékony ‘káros viselkedés’ szűrési mechanizmusuknak. Minden eszköz, beleértve a hagyományos értékpapírokat is, decentralizált tőzsdékre fog migrálni, véli Tapscott.

A kínai hatóságok már egy ideje komolyan fontolgatják a kriptopénz bányászatot. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság felvette azon tiltólistájára a bányászatot, amelyen a bezárásra ítélt iparokat listázza. A hatóság szerint a szektorból hiányzik a biztonságos termelési környezet, komolyan pocsékolja az erőforrásokat és szennyezi a környezetet.

A bitcoin bányászatban ugyanakkor továbbra is nagyjátékosnak számít az ország. A legtöbb bányászpool kínai kézben van, a Bitmain 2018 közepén még 11 bányászfarmot üzemeltetett az országban. Az olcsó megújuló elektromos áram hatására pedig rengeteg kis és közepes méretű (10 000 hardver alatt) bitcoin adatközpont üzemel.

A blokkláncokkal ennél már jóval szívélyesebb Kína kapcsolata. A jelentések szerint Kína vezeti a világ blokklánc projektjeinek a rangsorát, 263 bejelentett fut az országban, ami a globális össz 25%-át jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.