A MakerDAO ideiglenesen módosította a díjakat, hogy megvédje a tokenét

A MakerDAO, az MKR token fejlesztéséért felelős testület új szavazást fogadott el, hogy ideiglenes díjkiigazításokat vezessenek be a protokoll megerősítése érdekében. Erre azért volt szükség, mert a megnövekedett piaci volatilitás és a bikapiaci hangulat folyamatosan csökkentette a Dai stabilcoin tartalékait.

Csökken a DAI kínálat, lépett a MakerDAO

A javaslat válasz a Dai kínálatának az elmúlt héten 5 milliárd dollárról 4,4 milliárd dollárra történő gyors csökkenésére. Ez szerepelt a BA Labs, a Maker stabilitási tanácsadó testületének javaslatában is.

A javaslatban a MakerDAO fel kívánja gyorsítani a stabilcoin stabilitásra vonatkozó intézkedésének jóváhagyási folyamatát, ha a felhasználók úgy döntenek, hogy beváltják a protokollban elérhető 1,1 milliárd dolláros Real-World Assets (RWA) egy részét. Annak ellenére, hogy a Dai túl van fedezve, az RWA-k fedezetként történő használata potenciális likviditási problémákat vet fel, ha a Dai értékesítése folytatódik.

A javaslat így szól:

A likvid stabilcoin és az RWA tartalékok több mint elegendőek a potenciálisan emelkedő piaci hangulat által generált növekvő nyomás fenntartására. A probléma a likviditási válság esetén jelentkezik, amely az RWA-kon keresztül bevezetett stabilcoinokban való kitettségben rejlik.

Több oldalról módosítja a MakerDAO a protokollt

Bár a Maker DAO ökoszisztémája jelenleg stabil, szükségesnek tartják, hogy előre felkészüljenek a potenciálisan kiszámíthatatlan felhasználói viselkedésre. A javasolt intézkedések között szerepel több modul együttes változtatása is.

A kiigazítások közé tartozik a platformon nyilvántartott különböző fedezeti eszközök stabilitási díjának 15%-ról 17,25%-ra történő emelése. Ezenkívül a SparkLend DAI hitelkamatát a jelenlegi 6,7%-ról 16%-ra tervezik növelni. Jóváhagyták azt is, hogy a módosítások gyorsan, már 2024. március 10-én, 19:55-kor (UTC) lépjenek hatályba.

A Maker DAO azt is tervezi, hogy korrekciókat hajt végre a stabilcoin árfolyamrögzítéséért felelős moduljában is. Ennek alapján 24-ről 12 órára csökkentik az adósságplafon növekedésének idejét. További végrehajtandó intézkedések közé tartozik a Dai megtakarítási ráta 15%-ra történő növelése és a kormányzati modul késleltetésének csökkentése 48 óráról 16 órára a jövőbeni módosítások gyorsabb végrehajtása érdekében.

Bár ezek a kiigazítások ideiglenesek, nincs automatikus folyamat a díjak visszatérítésére. A GFX Labs, egy blokklánc-kutató és fejlesztő cég a javaslat alapját képező vita során kifejtette, hogy a változtatások jó irányba haladtak, de aggodalmukat fejezték ki azok nagyságrendje miatt. Tartanak ugyanis a potenciális piaci zavaroktól.