Malajzia: fogadjuk el a bitcoint törvényes fizetőeszközként a fiatalok megnyeréséhez

Malajzia Kommunikációs és Multimédia Minisztériumának miniszterhelyettese hétfőn azt mondta a parlamentben, hogy az országnak fontolóra kellene vennie a bitcoinhoz hasonló kriptovaluták törvényes fizetőeszközként való elfogadását – jelentette a The Star című helyi médium.

Zahidi Zainul Abidin miniszterhelyettes elmondta, hogy a kommunikációs minisztérium megpróbálja megvizsgálni, hogyan legalizálhatná az ország a kriptovalutákat, “hogy növelhessük a fiatalok körében a kriptovaluták elterjedését”, de megjegyezte, hogy a pénzügyi szabályozás “a Bank Negara Malaysia és az Értékpapír Bizottság hatáskörébe tartozik”.

Salvador egyelőre az egyetlen olyan ország, amely a bitcoint törvényes fizetőeszközként használja.

Malajzia korábban nem tette egyértelművé álláspontját a kriptovaluta törvényes fizetőeszközként való elfogadásáról, de a Nemzetközi Fizetések Bankjával, Szingapúrral, Ausztráliával és Dél-Afrikával közösen tanulmányozza a központi banki digitális valuta (CBDC) projektet, amelynek célja a határokon átnyúló tranzakciók tesztelése.

“A következő kérdés, mint minden valuta vagy törvényes fizetőeszköz esetében, az, hogy valójában mit lehet vele vásárolni? Mit tehetek vele? Mire használhatom?” – nyilatkozta Henry Chong, a malajziai székhelyű Fusang Corp. digitális értékpapírtőzsde vezérigazgatója.

Labuan, Malajzia joghatósága, ahol a Fusangot szabályozzák, Chong szerint több mint 80 digitális vállalatnak adott engedélyt, amelyek egy végponttól végpontig tartó digitális ökoszisztémát építenek ki.

“Egy valuta, bármennyire is hasznos az érték átvitelére, önmagában nem jelent befektetést, és az a képesség, hogy az emberek kriptovalutákat használhatnak arra, hogy tényleges termékekbe, értékpapírokba stb. fektessenek be, valóban a befektetések egész világát nyitja meg a lakossági befektetők számára” – mondta Chong. “A következő lépés az, hogy a hagyományos pénzintézetek is beszálljanak.”