Málta túl látványosan szemet hunyt kérdéses kripto tranzakciók felett

A FATF (Financial Actions Task Force), nemzetközi pénzmozgásokat vizsgáló szervezet szerint Málta látványosan nem tesz semmilyen érdemi erőfeszítést annak érdekében, hogy szavatolja az országon keresztül mozgó, és az országhoz kötődő tárcákon landoló kripto valuták legitim forrásból származóságát. A szervezet szerint a mediterrán törpeállam még a legalapvetőbb pénzmosás elleni intézkedéseket sem alkalmazza a kripto szektorra, miközben az országon a közelmúltban összesen több mint 60 milliárd eurónyi (!!) digitális érme „haladt át”.

A szervezet szerint Máltának fel kéne kerülnie azon országok feketelistára, amelyen olyan államok szerepelnek, ahol egyáltalán nem küzdenek a pénzmosás, pénzügyi bűnözés vagy a terrorizmus finanszírozása ellen.

Málta, a kripto világgal szemben rendkívül barátságos, az országba kedvező szabályozással rengeteg kriptobefektetőt csábító helyi kormányzata cáfolta a vádakat, mondván, ők minden esetben megteszik a szükséges lépéseket, ha pénzmosás, vagy egyéb illegalitással összefonódó pénzügyi művelet gyanúja merül fel. Válaszukban azt is kiemelték, hogy az országgal összefüggésbe hozható kriptotranzakciók elenyésző mértékűek, a globális kriptopiac csupán mintegy két százalékát teszik ki, így még ha valóban be is bizonyodnak bizonyos eddig fel nem tárt problémák, azoknak a hatása semmikép sem lehet olyan nagy, mint amennyire a FATF állítja.

Blokklánc sziget

Máltát a szélsőségesen kriptobarát üzleti és szabályozói környezet miatt blokklánc szigetnek is nevezik bizonyos körökben. Az országban rendkívül aktív több kriptotőzsde óriás is, mint például a Binance és az OKEx.

A FATF és a Máltai kormány több tagjának találkozója tanúbizonyságot szolgáltat arra, hogy a nemzetközi közösség, független szervezetek és szakértők bevonásával együtt, egyre inkább igyekszik, valamiféle minimális, a világ bármely táján érvényben lévő szabályokkal összefogni és átláthatóbbá tenni a kripto ezerfelé ágazó, sokszor követhetetlen és akár problémás, szürke zónákkal is összefonódó világát.

Ironikus módon eddig ennek jó részt volt a az akadálya, hogy a legtöbb intézményes állami pénzügyi szereplő vonakodott elismerni a kriptovaluták létjogosultságát, vagy létezésének értelmét is, így nem is volt milyen szabályozásról beszélni.

Egyenlőre úgy tűnik, hogy a szabályozásokat legfőképp a digitális érmék és a bűnözés összefonódásának teljes megszüntetéséért (hiszen már eddig is történtek jelentős előrelépések ezen a téren), illetve a globális korrupció elleni harc nevében, továbbá az államközi szankciók kijátszása és az adóelkerülés ellen fellépve hoznák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.