Málta elkezdte levenni a fókuszt a blokkláncról: digitális szigetté válna

Málta egy átfogóbb megközelítést alkalmazna digitális gazdaságát tekintve, elmozdulva az egykori szűkebb, blokklánc-fókuszú stratégiájától: a technológiát más ‘niche-ágazatokkal’ kombinálná.

Blokklánc szigetből digitális sziget

Kearon Bruno, a Máltai Digitális Gazdaság Think Tank elnöke, nemrég azt nyilatkozta a Cointelegraphnak, hogy “elmozdulunk a ‘blokklánc-szigetről’ inkább egy ‘digitális sziget’ felé, mert hiszünk egy holisztikus jövőképben, amely magában foglal minden szempontot és technológiai komponenst.”

Bruno szerint Málta már inkább egy ‘átfogó jövőképet’ képzel el digitális gazdasági stratégiaként. A 2020 júniusában létrehozott think tank-ben többek között a gaming, a pénzügyi szolgáltatások és az információs ágazat szakemberei képviseltetik magukat.

Beverly Tonna, a think tank egyik tagja rámutatott arra, hogy a Máltai Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság (Malta Financial Services Authority, röviden MFSA) létrehozott egy sandbox-ot kifejezetten fintech cégek számára, mely már az új, holisztikus megközelítést példázza: “A cél Málta vonzóbbá tétele az induló vállalkozások számára. Amikor egy sandbox-ban működsz, több lehetőséged van a testre szabott megközelítésekre. Tehát igen, elmozdulunk a szűkebb kripto és blokklánc fókusztól”.

Tonna azonban megjegyezte, hogy Málta “nem tér el attól, amit korábban csinált”, és “továbbra is nagyon aktív a virtuális pénzügyi eszközök területén”.

Kapcsolódó: Málta és Észtország babérjaira tör San Marino, szabályozta a blokklánc technológiát és a tokenkibocsátást

Az engedélyek kiadásának hiánya elhajtja a kriptovállalatokat a szigetről

Az MFSA még mindig nem adott ki engedélyeket az ország kriptovalutákat szabályozó törvénye, nevezetesen a Virtuális Pénzügyi Eszközökről szóló jogszabály alapján, amelyet eredetileg 2018 nyarán vezettek be.

A szabályozás lassúsága bizonyos kriptovállalatokat arra kényszerített, hogy elhagyják a szigetet, köztük Binance-t is, akik szoros kapcsolatot ápoltak a kormánnyal, sőt egy privát rendezvényt is tartottak Málta elnökének hivatalos rezidenciáján.

Ezzel szemben nemrég, pont a máltai hatóságok figyelmeztették a kriptotőzsdét arra, hogy “az MFSA nem engedélyezi a kriptovaluta szférában való működésüket“, amelyre a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao azt válaszolta, hogy vállalatának “székhelye nem Málta és operáció sincs az országban“.

Málta Pénzügyi Szolgáltatásokért és Digitális Gazdaságért felelős minisztere, Bartolo Clayton azt mondta, az MFSA Binance-el kapcsolatos nyilatkozata nem azt jelentette, “hogy a kormány ilyen vagy olyan módon szigorúbb vagy keményebb álláspontot képviselne a kriptovállalkozásokkal szemben, hanem csupán a tényeket állapította meg a hatóság“.

Éppen ellenkezőleg, a máltai kormány elkötelezett amellett, hogy konszolidálja a blokkláncot más niche-ágazatokkal” – tette hozzá.

KapcsolódóLeáldozóban Málta kriptobarát imázsa, tömegesen utasítja el a kérelmeket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük