Már 10 000 Bitcoin ATM van szerte a világon

  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A globális Bitcoin ATM-ek száma elérte a 10 000-et hét évvel az első automata bemutatása után. Az AksjeBloggen norvég pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cég adatai szerint számuk évről évre átlagosan 167%-kal növekszik.

Valójában 2020. messze felülmúlta az előző éveket. Az első nyolc hónapban az ATM-ek száma 3 885-tel nőtt, ami 67%-os növekedést jelent 2019-hez képest.

Ez jelzi a COVID-19 iparra gyakorolt hatását – mivel szélesebb trendet mutat a pénzügyi interakciók innovatívabb formáinak felhasználása felé – és a kriptovaluta szektor erősségét.

Az ATM-ek bizonyulnak a legkényelmesebb és leggyorsabb megoldásnak, ha készpénzt Bitcoin-ra vagy más kriptovalutára szeretnénk átváltani – nyilatkozta Daniel Polotsky, a CoinFlip amerikai Bitcoin-automata üzemeltető cég vezérigazgatója és társalapítója.

“A Bitcoin egy nagyon bonyolult koncepció, amit mi összecsomagoltunk, és megkönnyítettük a dolgod. Te csak odamész az ATM-hez, készpénzt használsz, és azonnal megkapod a Bitcoint cserébe – még mielőtt visszaérnél az autódhoz” – magyarázta.

 

A Coinflip hálózata gyorsan növekszik, és több mint 900 ATM-mel rendelkezik az USA 45 államában. Naponta 30-50 új automatát telepítenek, és most Kanadába is terjeszkednek,  nyilatkozta Polotsky.

Amíg a kriptovaluta tőzsde használatához bankszámlával kell rendelkezned, addig az ATM esetében csak a mobiltelefonod szükséges a kis összegek (900 dollár alatti) átutalásához vagy konvertálásához – tette hozzá. A folyamat mindössze öt percet vesz igénybe. (De a szabályok üzemeltetőtől és országtól függően változnak.)

Az ATM-szabályozás gyorsan fejlődik

A világ első Bitcoin-automatája 2013-ban lett üzembe helyezve Kanadában, Vancouverben. De az installációk terén vitathatatlanul az Egyesült Államok a vezető. Az amerikai Bitcoin-automaták száma szeptemberben elérte a 7 567-et. Ez a szám az AksjeBloggen szerint 127%-os növekedés egy év alatt.

Kanada világszerte a második legtöbb ATM-mel bír. Szeptemberben 869 Bitcoin-automatával rendelkezett.

De az ATM-ek népszerűek az ingatag pénzügyi piacokkal rendelkező országokban is, és ma már több mint 70 országban vannak jelen.

A Genesis Coin a világ vezető Bitcoin ATM-gyártója. A cég 35%-os piaci részesedéssel rendelkezik és 3 406 általa gyártott automata működik világszerte a szeptemberi állás szerint.

Polotsky szerint a CoinFlip gépei megfelelnek a 2013-ban bevezetett előírásoknak. „Az összes szabványnak megfelelünk, aminek a bankok is, legalábbis az Egyesült Államokban. Itt nagyon szabályozott iparágról van szó” – jelentette ki.

De nem minden ország tudott lépést tartani. A hatóságok attól tartanak, hogy a Bitcoin ATM-eknek köszönhető egyszerű valutaátváltások lehetővé teszik a pénzmosás és az adócsalás egyszerű módját, és ezért egyes országok új jogszabályokat vezettek be, amelyek szerint az engedély nélküli gépek illegálisak.

Németországban a lengyel KKT UG nevű cégtől múlt hónapban 17 engedély nélküli ATM-et foglaltak le a hatóságok. A gépekkel megsértették a tavaly év végén elfogadott német szabályokat.

De az ágazat növekedése nem mutatja a lassulás jeleit.

“Általánosságban elmondható, hogy ez egy nagyon fiatal iparág, és rengeteg növekedési lehetőség kínálkozik” – nyilatkozta Polotsky. “Ahogy a Bitcoin egyre népszerűbbé válik, és egyre többen szeretnék megvásárolni, határozottan azt gondolom, hogy több ATM-re van szükség az Egyesült Államokban és azon kívül is” – állította. – „Nem látom akadályát, hogy eljussunk a 100 000-ig.”

A magyarországi kripto ATM-ek száma is szép számban növekedett az elmúlt években. Jelenleg országszerte 47 ATM-ben tudsz Bitcoint vásárolni. Budapesten van a legtöbb, számszerint 35, emellett Pécsen van telepítve 3, Békéscsabán, Győrben, Debrecenben 2-2 darab. Ezen felül 1-1 darab van még Miskolcon, Gyulán és Sopronban. Ha a pontos címekre van szükséged, akkor itt könnyen megtalálod azokat.

ATM

 

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.