Már az olasz bankok több mint háromnegyede használja az R3 Cordát

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az itáliai városokban már akkor megnyíltak az első bankok, amikor Európa többi részén még igáslovakkal szállították a pénzérméket egyik helyről a másikra.

Hasonló fejlődés megy most végre Olaszországban: míg a legtöbb európai bank továbbra is telefonon és e-maileken keresztül oldja meg az egymás közti elszámolásban felmerülő problémákat, addig a helyi bankok több mint háromnegyede már az R3 Cordán keresztül végzi mindezt.

További változásokra van szükség

Silvia Attanasio, az Olasz Bankszövetség (ABI) innovációkért felelős vezetője azt mondta, mind a bankok közötti egyeztetésnek, mind pedig az adatcsere mögöttes technológiájának meg kell újulnia.

A régi rendszerben az egyeztetés hosszú ideig tartott és kiszámíthatatlan volt. Átlagos ideje 30 és 50 nap között mozgott – mondta Attanasio. A Cordán mindez egyetlen nap alatt megvalósítható.

A bankok között zajló tranzakciókat az olasz törvények részeként egy olyan megállapodás szabályozza, amelyet még 1978-ban fogadtak el. Miután az egyezményt 2019 májusában megújították, Olaszországnak 2020. március 1. és október 1. között van lehetősége alkalmazkodnia az új szabályokhoz.

A Spunta Banca DLT névre hallgató hálózatot az NTT Data technológiai vállalat fejlesztette, kezelését pedig a SIA banktechnológiai társaság végzi.

A projekt jelenleg második fázisában van, összesen 55 bank használja az egymással való adatmegosztásra. A harmadik és utolsó fázisban – amely októberben valósulhat meg – a bankszövetség 70-100 bank részvételére számít.

Egy lépésre a pénzcserétől

A Spunta előtt minden egyes bank saját szoftverrel rendelkezett a bankközi transzfereket érintő adatcserére – mondta Demetrio Mogiorati, a Banca Mediolanum blokklánc-technológiai vezetője.

A Corda bankközi adatcserére való felhasználása nem jelent akkora tétet, mintha a fiat mozgatása történne blokkláncon keresztül.

„Ha a folyamat elbukik, a legrosszabb, ami történhet az az, hogy probléma adódik a bankok közötti információcserében” – mondta Attanasio. „Az ügyfelek nem érintettek, a vállalatok nem érintettek. Ez csak egy természetes homokozó.”

A szövetség szintén fontolóra vett egy központi adatbázis felhasználását a Cordával szemben, és nem volt nyitott arra, hogy minden egyes bank egy külön főkönyvön tárolja az adatokat.

Az adatcseréhez hasonló kis dolgokkal való kísérletezés lehetővé teszi az olasz bankok számára, hogy más felhasználási esetekkel is kísérletezhessenek majd. Néhány bank például ügyfél-azonosítási, valamint hitelgaranciákkal kapcsolatos információkat is megoszt már a Spuntán keresztül.

Az üzemelés ilyen módon történő leegyszerűsítése remélhetőleg a bankok által felszámolt díjakra is pozitív hatást gyakorol majd.

(Forrás: Coindesk)

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.