A Bank of France 8 pénzügyi intézmény bevonásával teszteli a CBDC-t

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Franciaország ismét élen jár az EU-ban a digitális valutával kapcsolatos ügyekben. Most jelentették be, hogy a Bank of France készen áll a központi bank digitális valutájának (CBDC) tesztelésére.

Kína már nagyon előrehaladott állapotban van a CBDC fejlesztésében, azonban a többi nagy gazdaság sem akar nagyon lemaradni. Az országok vezetése ezért felszólította a saját központi bankjaikat, hogy kezdjék el a szuverén CBDC-k létrehozását. Több mint egy tucat ország dolgozik jelenleg a saját digitális fiat-alternatíva létrehozásán.

A növekvő CBDC verseny kapcsán felmerül a kérdés: mennyire lesznek ezek a projektek sikeresek a nemzetközi színtéren? A bankközi elszámolásokon kívül a digitális valutáknak kevés határon átnyúló felhasználási módja van, kivéve, ha az országoknak jelentős nemzetközi kapcsolatai vannak.

Franciaország élen jár az EU-ban a CBDC fejlesztésében

A hétfőn közzétett közlemény szerint a Bank of France nyolc pénzügyi intézményt választott ki a központi banki digitális pénzének tesztelésére. A jegybank a május közepén beérkezett pályázatok jelentkezői közül választotta ki a résztvevőket.

A kiválasztottak között szerepel a Seba Bank, Societe Generale, ProsperUS és a HSBC is. Továbbá a résztvevők között van az Accenture, Euroclear, Iznes és a LiquidShare. A központi bank sajtóközleménye szerint mindegyik kiválasztott javaslatot tett teszt szcenáriókra, amelyek alapján tesztelni fogják a CBDC alkalmasságát a pénzügyi eszközök tranzakcióinak elszámolásában.

A résztvevő intézmények állítólag egyéb csatornákat is javasoltak CBDC határokon átnyúló transzfer folyosók kifejlesztésére, valamint a jövőbeli szuverén digitális valuta hatékony elosztására.

 

CBDC

 

A tesztek a következő napokban kezdődnek, amiken a központi bank szorosan együttműködik az egyes kiválasztott résztvevőkkel. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban a francia központi bank szóvivője kijelentette:

„A kísérletekből levont tanulságok közvetlenül hozzájárulnak az eurorendszer vezette globálisabb gondolkodásmódhoz a központi bank digitális valutájának előnyeiről. Ezek a kísérletek szemléltetik a Banque de France elkötelezettségét is az innováció iránt.”

Más EU-tagországokban jelenleg folyó hasonló tesztek egyesíthetik a régió CBDC-politikáját. Németországban, Svédországban és Hollandiában is foglalkoznak a CBDC-fejlesztéssel.

Az Európai Központi Bank (EKB) által kibocsátott szuverén digitális valutának úgy tűnik, hogy némi fölénye van az egyes országban folyamatban lévő projektekkel szemben, legalábbis papíron.

Nem minden szuverén digitális valuta fog megjelenni

Kína erőteljesen rajta van digitális valutájának elektronikus fizetési (DCEP) megoldásának a fejlesztésén nemzetközi tranzakciók esetében is. Az ország CBDC-je valószínűleg súlyosan befolyásolja az 1 billió dolláros Belt and Road kezdeményezést, amelynek már több mint 70 partnerországa van.

Kínának egyre nő befolyása a nemzetközi színtéren, különösen a feltörekvő nemzetek körében. Ez alapként szolgál arra, hogy CBDC-jét a jelentős határokon átnyúló felhasználás felé mozdítsa el.

Az Egyesült Államokon és az EU-n kívül Kína vezette térség tűnik az egyetlen olyan gazdasági koalíciónak, ami képes nemzetközileg elismert szuverén digitális valutaprojekt kiadására.

Az EU és az Európai Gazdasági Térség (EGT) égisze alatt az Európai Központi Bank (EKB) biztosítani tudja a jövőbeli digitális euró nemzetközi bevezetését.

Mivel sok ország fejleszti saját digitális valutáját, a sok szuverén változat közötti átjárhatóság mikéntje ma még bizonytalan. A CBDC rendszerek csak olyan robusztus bankközi elszámolási képességet tudnak biztosítani, amelyek kihasználják a blokklánc technológiát.

Egyelőre olyan országok, mint Japán és Dél-Korea kijelentették, hogy nem szándékoznak CBDC-t létrehozni. Ezek a nyilatkozatok azonban nem akadályozták meg őket a szuverén digitális valutával kapcsolatos kutatási protokollok kidolgozásában és tesztelésében.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.