Már barátkoznak a bankok az Ethereum 2.0-val

Régóta a bankok és befektetők figyelmének célkeresztjében van a még fejlesztés alatt álló Ethereum 2.0 hálózat, amely a PoW helyett PoS szemléletű működési mechanizmusával, és egyéb optimalizált megoldásokkal, nemcsak, hogy sokkal gyorsabb lesz a jelenlegi hálózatnál, hanem az ígéretek szerint akár 99,6 százalékkal (!!!) hatékonyabb is, ami akár egy csapásra eloszlathatja a kriptovaluták körül kialakult környezetvédelmi aggályokat.

Pletykák szerint, egyre több hagyományos pénzügyi intézet is érdeklődik az új típusú, minden eddiginél hatékonyabb blokklánc technológia iránt, mind saját adaptáció céljából, mind a hálózatban való részvétel lehetőségét puhatolózva. A Blockdaemon blokkláncfejlesztéssel foglalkozó vállalat, amely az Ethereum 2.0 fejlesztésében is részt vesz, például nemrég 28 millió dollár finanszírozást kapott a híres Goldman Sachs befektetési baktól.

Konstantin Richter, a Blockdaemon alapítójának, és vezérigazgatójának nyilatkozata szerint további pénzintézetekkel is tárgyalásokat folytatnak, de a lépésenkénti előrehaladás elvének nevében jelenleg nem áll módjukban ezeket megnevezni. A Blockdaemon mellett a Bison Trails nevű, szintén blokklánctechnológiával foglalkozó, szintén az Ethereum 2.0 projekten dolgozó vállalat is megerősítette, hogy rengeteg megkeresést és érdeklődést kapnak bankoktól a jövőbeni Ethereum 2.0 rendszerrel kapcsolatban.

Azon ritka eset amikor a nagyokat ugyanazon gondok sújtják, mint a kicsiket

Az érdeklődés mértéke olyan nagy mértékű, hogy az – saját elmondásuk szerint – még az a két blokklánctechnológiai óriás vezetését is meglepte.

A kriptovaluta technológiával szemben rendkívül barátságos Svájcban a Sygnum nevű, digitális befektetésekre szakosodott bank már Ethereum 2.0 stakinget is kínál az ügyfeleinek. A staking nagyon hasonló a bányászathoz, azzal a különbséggel, hogy itt ugye még egy jelenleg is folyamatos fejlesztés alatt álló, teszt-üzemmódban működő, publikusan nem elérhető blokkláncról beszélünk.

Thomas Eichenberger a Sygnum üzleti részlegének vezetője szerint, számos olyan befektető érdeklődik az Ethereum 2.0 iránt, akik az újabb és újabb, a jövőben „majd biztos” elszálló altcoinok keresgélése helyett inkább kifejezetten csak a legnagyobb blokkláncokba és a legelterjedtebb érmékbe akarnak fektetni.

A Blockdaemon, a Bison Trails és a Sygnum egybehangzó véleménye szerint egyébként az egyik legfőbb probléma amivel a technológia iránt érdeklődő pénzintézetek sajnos még mindig szembe kell, hogy nézzenek, ugyanaz, mint amivel bármelyik mezei halandó is szembenéz: az átláthatatlan adózási szabályok és az értelmezhetetlen / ellentmondásos jogi szabályozói környezet.

Ha végre sikerül ezeken az adminisztratív területeken érdemi előrelépést elérni, azután feltehetően nagyon gyorsan növekedésnek fog indulni a blokklánc és kripto megoldások iránt érdeklődő pénzintézetek száma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.