Maradjunk szerények: jobban teljesít a Bitcoin, mint a részvénypiacok

  • 43
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mialatt a magyar forint (is) rekord gyenge árfolyamra bukott a vezető devizákkal szemben, addig a Bitcoin (BTC) mindössze ‘köhintésnyi’ mínuszban zárta az első három hónapot. A részvénypiacok teljesítményén meg csak érdemes gyorsan átfutni infarktus nélkül.

A köhintés mértéke 13.41%-ék 2020. január 1-je óta, 7190$ körül kezdte az évet, jelenleg 6200$-on kereskedik.

A forint is hasonlóan szépen teljesített, azzal a különbséggel, hogy amíg a BTC jó párszor megjárta 11 éves történelme során pillanatnyi árfolyamát, addig a magyar puma olyan árfolyamokon kereskedik a vezető devizákkal szemben, amiken 1946. augusztus 1. óta soha. Persze magyarázhatjuk brrrr-pénzpumpával, belpolitikával, nemzetközi bizalomvesztéssel, suta monetáris politikával, a számokon ez nem változtat: az EURHUF árfolyam január elseje óta 11.06%-kal kereskedik magasabban, a dollár esetében pedig 12.84%-kal. Az új ellenállás EURHUF esetében bizony, nem is kell tagadni, a 400 HUF lesz, mert innen 300 forintra visszakapaszkodni nem lesz leányálom (se euró, se dollár ellenében). Ha mások nem is, a népes külföldön dolgozók tábora, exportra termelő cégek örülhetnek. Már ha nem lenne karantén.

banner

Pillantsunk a részvénypiacokra. A japán Nikkei 225 az első negyedévben 20 százalékot zakózott, ami 2008 óta a legrosszabb negyedéve. Az FTSE 14%-ot, ami a második legrosszabb és csak az 1987-es év Q4-e pipálja le. A S&P 500 18%-os pirosban figyel a Q1-ben, 1938 óta nem esett ekkorát. Ne feledkezzünk el a BUX indexről sem, január 2-án a kereskedési napot 46230 ponton zárta, tegnap 33134 ponton, ez bizony 28 százalékos zakó.

A BTC enyhe 13%-ka, különösen abból a perspektívából, hogy a részvénypiacok és devizapiacok esetében billió dolláros napi kereskedési volumenekkel számolunk, ahol egy bázispont változás is milliárdokat mozgat, addig az enyhe 10% esés egy pár milliárd dolláros napi volumenű piacon, ami közismerten képest +-10%-ot menni néhány perc alatt is, röviden: semmi.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.