Marihuánaültetvényre gyanakodtak, érdekesebbre bukkantak

Marihuánaültetvény felszámolására készült a spanyol rendőrség – végül illegális kriptobányászatot sikerült lelepleznie.

A hivatalos rendőrségi jelentés szerint a hatóságok egy Sevilla melletti kisvárosban nyomoztak marihuána termesztés gyanúja miatt. Később azonban kiderült, hogy szóban forgó helyszínt, ami történetesen egy istálló volt, valójában más célra alakították át. A kriptovaluta farm egyébként meglepetésként érte a rendőrséget, tekintettel arra, hogy Spanyolországban „alig vannak feljegyzések hasonló tevékenységekről”. Az államban ugyanis kifejezetten magasak az energiaköltségek, nyáron pedig akár 38 Celsius-fokot is rögzíthetnek.

A jelentés szerint az istállókat a kriptovaluta bányászathoz szükséges modern berendezésekkel szerelték fel, amelyek a főhálózatra csatlakozva az áramszolgáltatók szerint havonta 2200 dollár értékű áramszámlát generáltak. Többek között 21 ASIC bányászgépet találtak, amelyek „kizárólag bitcoin bányászatra szolgáltak”. A gépek becsült értéke valamivel kevesebb mint 35 ezer dollár lehet, és havonta mintegy 2745 dollárt hozhattak a konyhára.

A razzia során a bányászgépek mellett hűtőrendszerekre és nagy teljesítményű ipari ventilátorokra is bukkantak. A szakértők szerint a farm működése kezdeti szakaszában lehet és a hatóságok még az előtt léphettek közbe, hogy a létesítmény nyereségessé vált volna.

Az illegális kriptovaluta bányászat egyébként már egyáltalán nem újkeletű tevékenység, és bizony Magyarországon is akadnak furmányos egyének. Tudniillik, a tavalyi év októberében Borka-Száz Tamás, a Demokratikus Koalíció politikusa az erzsébetvárosi önkormányzatnál töltött napjai alatt nem csupán munkakörének kihívásaival foglalatoskodott. De bitcoin bányászaton kaptak már egy informatikust is, aki egy lengyel rendőrőrsön tevékenykedett. Sőt, az orosz metrórendszer egykori főmérnöke a metróban lopott áramot, egy észt állampolgárságú IT-mérnök pedig a NATO Amari légbázisán bányászott kriptovalutát az észt hadsereg hardverein keresztül.