10 000 dollár felett a bitcoin – meddig tarthat az emelkedés a kriptopénzek piacán?

Nem sok jót jósoltak a bitcoinnak erre az évre a kritikusok, de mégis mindenkire rácáfolt az árfolyam. Elhagyva a 10 000 dollárt, sokakban felmerül ismét, hogy meddig tarthat az emelkedés a kriptopénzek piacán?

Rácáfol mindenkire a bitcoin

Buborék, lufi, piramis játék, csalás – leginkább ezekkel a szavakkal illették idén a bitcoint a kritikusok. Már 5000 dollár körül is sokan emlegették, hogy lufi van a kriptopénz piacon. Jamie Dimon, JP Morgan vezérből már mémgyár lett az utóbbi hónapokban, ő volt az aki egyszerűen csalásnak nevezte a kriptopénzeket. Sokan nem értettek egyet vele már szeptemberben sem.

Meddig tarthat az emelkedés

A bitcoin árfolyama is mindezt figyelmen kívül hagyta és folyamatosan robog felfelé. Csak ebben az évben 900% árfolyam növekedést tudhatott be a bitcoin. Kedden pedig átlépte a 10 000 dolláros árfolyamot is, melyről év elején még sokan álmondni sem mertek. Cikkünk írásakor már éppen a 11 000 dolláros szint fölé tört be az árfolyam. De vajon meddig mehet az emelkedés a kriptopénzek piacán?

Meddig tarthat az emelkedés a kriptopénzek piacán?

David Shrier a Distilled Analytics vezetője és elemzője szerint nem kétséges, hogy lázas spekuláció megy most a kriptopénzek piacán – ami szerinte önmagában nem gond még.

“A bitcoin és kriptopénzek használhatósága akkor is megmarad, ha árfolyam valamennyire megnyugszik. A dotcom lufi kipukkanásakor az Amazon árfolyama sem esett vissza teljesen nullára. Ezzel szemben azoknak a cégeknek az értéke, melyek mögött nem állt semmilyen újítás tönkrementek. Ugyanez fog történni a kriptopénzekkel is – a bitcoin árfolyama nem lesz nulla, de úgy gondolom sok altcoin és token értéktelenedhet majd el.”

Dom Williams, a DFINTY Projekt kutatója is szkeptikus a ICO-k kapcsán, szerinte csak a projektek elenyésző része lehet sikeres. Sok token csak azért jött létre, hogy forrást gyűjtsön a mögöttes cég a lelkes befektetőktől, de valós hasznuk nincs. Erről is témáról már mi is írtunk korábban egy átfogó cikket.

Mindeközben Ken Griffin, a Citadel befektetési alapkezelő igazgatója azért aggódik, hogy sokan összekeverik a blokklánc technológiát és a bitcoint. Sokan úgy fektetnek be egy eszközbe, hogy nem ismerik a mögöttes technológiát. Ezért attól tart, hogy egy árfolyam összeroppanásnál rengeteg lakossági befektető veszíthet nagyobb összegeket.

Van aki nem látja ilyen borúsan a helyzetet

Shrier hozzátette, hogy nem aggódik a miatt, hogy a kripto lufi kipukkadása eltántorítaná a bankokat a megosztott főkönyvi technológia alkalmazásától. Sőt, szerinte a jelenlegi spekuláció révén új tőkeinjekciót kaphatnak olyan cégek akik a technológiát tovább fejleszthetik.

Thomas Glucksmann a Gatecoin kriptopénz tőzsde ázsai üzletág vezetője szerint a bitcoin még a jelenlegi 10 000 dolláros árfolyam mellett is olcsó.

“Úgy gondolom a bitcoin továbbra is jelentősen alul van értékelve. Ha megnézzük a hosszútávú lehetőséget a technológiában, a következő 10-30 évet tekintve, a 10 000 dollár olcsónak számít véleményem szerint.”

Michael Novogratz befektető szerint pedig akár év végéig is elérheti a bitcoin árfolyama 40 000 dolláros szintet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.