Még a nagyobb bankokat is legyűri piaci kapitalizációban a Bitcoin

A világ legnépszerűbb kriptovalutája, a Bitcoin továbbra is a kriptoipar motorjának tekinthető, és egyre inkább kezd kilábalni a kriptotél okozta nehéz időszakból.

A cikk írásának időpontjában a Bitcoin a 17. legértékesebb eszköz a világon a piaci értéke alapján. Az összes kriptovaluta teljes piaci kapitalizációját figyelembe véve pedig ez az érték 1,04 billió dollár körül mozgott.

Rangsor a piaci kapitalizációt tekintve. Forrás: CompaniesMarketCap.

A CoinMarketCap adatai szerint január 25-én 437 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezett, ezzel pedig értékesebb volt, mint bármelyik nagyobb bank. Az adatok alapján a JPMorgan Chase csupán a 19. helyet tudta elfoglalni 406 milliárd dollárnyi piaci kapitalizációjával. Továbbá a Bank of America ennél lejjebb, a 34. helyen áll 276 milliárd dollárral, míg a Morgan Stanley a 77. helyet, 159 milliárd dollárral foglalja el. Másrészt a BTC mellett más kriptovaluták teljesítményét megemlítve az Ethereum 62. a piaci kapitalizáció tekintetében, 186 milliárd dollárral.

A Bitcoin piaci kapitalizációja 34%-kal nőtt a 2022. december 23-án regisztrált 325 milliárd dollárhoz képest. Még ebben a hónapban a Mastercard állt valamivel felette 328 milliárd dollárral, míg Elon Musk Teslaja 396 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a 13. helyet foglalta el.

Fontos megemlíteni, hogy a BTC 5 hónapja a hétvégén előszőr lépte át a 23 000 dolláros lélektani határt. A szakértők szerint a kereslet növekedése főként az intézményi befektetőknek köszönhető, akik megpróbálják növelni állományaikat egy újabb bikapiacra számítva.

A cikk írásának idején a BTC árfolyama 22 613 dollár körül mozog a CoinMarketCap adatai szerint.