Még az idén elindíthatja a Facebook saját stabilcoinját

Úgy tűnik, mégis lesz a Facebooknak stabilcoin-ja. Jövőre elindulhat a közösségi média kriptovalutájának pilot programja. 

A Facebook feje, Mark Zuckerberg még évekkel ezelőtt jelentette be szándékát, miszerint Facebook Libra néven stabilcoin-t dob a piacra, mely reményei szerint lehetővé teszi a határokon átnyúló fizetést a Facebook platformján. A Libra aztán kapott hideget-meleget a különféle szabályozóktól, mely negatív kommentek hatására tavaly névváltoztatásra kényszerült. A projektet Facebook Diem-re keresztelték át, mely kriptovalutája úgy tűnik hamarosan elstartolhat. A CNBC-nek egy ismeretlen személy azt állította, hogy a Facebook még az idén elindítja a stabilcoin első tesztjét.

A Librától azonban már lényegesen el fog térni a Diem. Míg Zuckerberg korábban a pénzügyi világ megváltójának tartotta az általa megálmodott kriptopénzt, addig a Diem-nek már sokkal szerényebb célokat tűzött ki. A CNBC-nek nyilatkozó anonim személy, aki kilétéről semmit nem árult el, azt mondta, hogy a Diem pilot program az egyes fogyasztók közötti tranzakciókra fog összpontosítani, azaz lehetőség lesz a kriptopénzt áruk és szolgáltatások vásárlására használni.

Úgy tudni, hogy a stabilcoin bevezetésével nem konkrétan a Facebook fog foglalkozni, hanem a svájci székhelyű nonprofit szervezet, a Diem Association. A hírt a CNBC-nek Michael Casey pénzügyi újságíró kommentálta, aki meglepődött azon, hogy mennyire eltűnt a képből a korábban mindennapos vitákat kiváltó Facebook kezdeményezés. Mintha a nemzetközi közösség teljes mértékben megfeledkezett volna róla. Casey kijelentette, hogy “a Diem körüli csend igen meglepő, tekintve, hogy az elődje mekkora viszályt váltott ki.”

A Diem az elmúlt évben számos vezető tisztségviselőt és nagyvállalati támogatót veszített el. Olyan óriások fordultak el a projekttől, mint a Mastercard és a Visa. A szervezet állítólag most tárgyalásokat folytat a svájci pénzügyi szabályozókkal a szükséges engedélyek beszerzésével kapcsolatban, amelyek elengedhetetlenek az induláshoz.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.