A Facebook Diem projektje egyre nagyobb nyomást gyakorol az európai szabályozókra

A Facebook Diem projektje miatt egyre nagyobb a nyomás az európai szabályozókon. A jogalkotók az Európai Központi Banknak jóval nagyobb hatalmat adnának ahhoz, hogy a Diem-hez hasonló projekteket szabályozni tudja. Nem hagyhatják ugyanis, hogy a Diem az európai pénzügyi status quo-ra nézve veszélyt jelentsen.

Készülőben van egy egységes európai szabályozás a kriptoeszköz-kibocsátókra és -szolgáltatókra vonatkozóan

Dr. Stefan Berger, európai parlamenti képviselő egy emailben számolt be arról egy kriptovalutákkal foglalkozó hírportálnak, hogy kiegészítő javaslat került benyújtásra egy rendelettervezethez a digitális eszközök kibocsátóinak további szabályozása érdekében.

A kriptoeszközök piacairól szóló, úgynevezett MiCA-rendelettervezet (MiCA – Markets in Crypto-assets) a kriptoeszköz-kibocsátókra és -szolgáltatókra vonatkozóan egységes szabályozást hozna létre uniós szinten. Egyes jogalkotók – köztük Berger is – azon az állásponton vannak, hogy az Európai Központi Banknak sokkal nagyobb szerepet kellene vállalnia az új kriptovaluták engedélyezésének folyamatában. A benyújtott módosító javaslat értelmében az Európai Központi Banknak joga lenne ahhoz, hogy megtagadja a szükséges engedély kiadását bizonyos kriptó projektek számára az Európai Unió határain belül történő működéshez.

Amennyiben végül a MiCA elfogadásra kerül, az Európai Unió világszinten élen fog járni a kriptók szabályozása terén.

A Facebook Diem projektje veszélyt jelenthet a pénzügyi status quo-ra

Berger szerint az Európai Központi Banknak fel kell készülnie a globális stabilcoinok erejére, különösen a Facebook Diem stabilcoin projektjére. A Facebook Diem projektjéről már mi is több alkalommal beszámoltunk. A Facebook egy olyan fizetési rendszer kialakításán dolgozik, amely megnyitná az utat más big tech cégek előtt is, hogy létrehozzák saját kriptovalutáikat vagy stabilcoinjaikat. Ez viszont az európai jogalkotóknak nem igazán tetszik.

Berger véleménye szerint ugyanis a Diem célja az, hogy szétrombolja a hagyományos fizetési piacot azáltal, hogy alacsony díjas és gyors elszámolást lehetővé tevő funkciókat biztosítana. Sőt, potenciális fenyegetést jelenthet az Európában uralkodó pénzügyi status quo-ra is. A parlamenti képviselő szerint további aggodalomra ad okot, hogy a Facebook már több, mint 2 milliárd felhasználóval rendelkezik. Amennyiben a Facebook bevezetné a saját valutáját, azzal akkora hatalomra tenne szert egyik napról a másikra, mint amekkora a Központi Banknak van.

A valuták azonban nem magáncégek kezébe tartoznak. Nem hagyhatjuk, hogy Zuckerberg Központi Bankká váljon.

Egy Diem-féle stabilcoinra a legjobb válasz a digitális euró lenne Berger szerint. A képviselő bízik abban, hogy az Európai Központi Bank kicsit gyorsítani fog a tempón a digitális euró mielőbbi kibocsátása érdekében. Hiszen szükség van egy biztonságos digitális pénznemre ebben a gyorsan változó digitális világban.

Kapcsolódó: 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük