Még előttünk áll az igazi altcoin szezon, hogyan hat mindez majd a Bitcoin árfolyamára?

Bár a Bitcoin ára ismét 70 000 dollár alá süllyedt a héten. Azoban a kriptopénz árfolyama jól tartja ezt a szinten annak ellenére, hogy a Grayscale BTC ETF-ből hatalmas tőke kiáramlásnak lehettünk tanúi a héten.

Valamivel több, mint egy hete történt, amikor a legnagyobb kriptovaluta ára nagyot zuhant, miközben a hírek szerint az Egyesült Államok kormánya egy nagy csomag BTC eladását tervezi. Az eszköz ára ekkor 64 500 dollárra esett.

Egy nappal később azonban megkezdődött a fellendülés, és a kezdeti ellenállás ellenére a Bitcoin 5-6 ezer dollárt erősödött a hét végére, és beállt a kereskedés 69000 és 70000  dollár között a hétvégén.

A bikák visszatértek, és egy újabb lendülettel tolták feljebb az árfolyamot, aminek eredményeként a Bitcoin 71 000 dollárig jutott. Jelenleg is ehhez a szinthez közel maradt az árfolyam, de piaci kapitalizációja 1400 milliárd dollárra csökkent, az altcoinok előtt pedig lassan megnyílik a pálya.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A SushiSwap tőzsdéje váratlanul egy centralizált irányba mozdult el. A platform mögött álló csapat nemrégiben olyan javaslatot nyújtott be előzetes DAO irányítási szavazásra, amely nagyjából 40 millió dollárnyi tőkét (25 millió SUSHI tokent) mozgatna el a DAO ellenőrzéséből. A pénz egy kicsi, teljes egészében centralizált szervezethez, a most létrehozásra kerülő “Sushi Labs”-hoz kerülne. Ez utóbbi szervezet kapná meg a jövőbeni összes airdropot, ami a SushiSwapnek kerülne odaítélésre. Állítólagosan a javaslat beterjesztése mögött a hatékonyság és a gyorsabb fejlesztések iránti törekvés áll.

Kína legnagyobb vagyonkezelői Bitcoin ETF-re pályáznak Hongkongban. Két óriási kínai vagyonkezelő, a Harvest Fund és a Southern Fund a hongkongi leányvállalatokat kihasználva terveznek Bitcoin spot ETF-eket indítani. A Securities Times hétfőn arról számolt be, hogy olyan pénzügyi óriások, mint a Harvest Fund és a Southern Fund hongkongi leányvállalataikon keresztül nyújtották be a kérelmeket, és várják a szabályozói jóváhagyást. A lépés a növekvő intézményi érdeklődést tükrözi, annak ellenére, hogy Kínában továbbra is be van tiltva a BTC használata.

A Coinbase Base platformján lévő mémérmék 91%-áról derült ki, hogy biztonsági réseket és sebezhetőségeket tartalmaznak, ami jelentős kockázatnak teszi ki a tokentulajdonosokat.

Ezeket a Dencun frissítés után fedezték fel, amely a Base-en zárolt felhasználói számok, tranzakciók és összérték megugrását eredményezte. Az új elemzés 1000 új Base tokent, elsősorban mémcoinokat elemzett, amelyeket március 19. és március 25. között indítottak el. Az elemzésből kiderült, hogy 908 projekt nem felelt meg egy vagy több alapvető biztonsági intézkedésnek. Ezek közé tartozik a zárolt likviditás, az ellenőrzött szerződések és egyéb hibák.

A SEC szerdán kézbesítette a vizsgálati eljárás eredményeként kiadott hivatalos dokumentumot, amiben fontolóra veszik a per indítását az Uniswap ellen. Az Uniswap Labs szerdán sajtóközleményben nyilvánosan megerősítette a hírt, és biztosította követőit, hogy a csapat “készen áll a harcra“.

Mindjárt érkezhet az altcoin szezon

Piaci elemzők szerint hamarosan eljöhet a kriptoszektor híres altcoin szezonja, a bikapiacok azon időszaka, amikor a kisebb kapitalizációjú kriptovaluták értéke igazán nagyot megy.

Altcoin szezon kilövés előtt

Rekt Capital kereskedő arra hívta fel a figyelmet, hogy az altcoinok piaci kapitalizációja állandó a Bitcoin árfolyam változása ellenére.

Miközben az árfolyamok emelkedése az elmúlt hetekben folyamatosan újrateszteli a 315 milliárd dolláros piaci kapitalizációs szintet új lehetőségek nyílnak meg az altcoinok előtt.

A kriptokereskedők tehát most nagy érdeklődéssel figyelik az altcoin piacokat, mivel ezek magasabb kockázat/nyereség hozamot képviselő tokenek közül várhatóan sokuk árfolyama megugorhat majd a bikapiac következő szakaszában.

A historikus adatokat megvizsgálva kiderült, hogy az altcoinok árfolyamának felértékelődése elmarad a Bitcoin árfolyam emelkedésétől. Emellett azonban az olyan grafikonok, mint az altcoin piaci kapitalizációja és a Bitcoin dominancia, jelzéseket adhatnak a kereskedők számára arra vonatkozóan, hogy az altcoinok egy saját bikapiaca, az altcoin szezon elkezdődött.

Bitcoin dominancia és az altcoin szezon

Az altcoinok azonban még most nem tartanak itt. A március közepén elért csúcsokat követően a legtöbb altcoin árfolyama jelentősen korrigált, míg a BTC továbbra is minden idők legmagasabb szintjén, a 70 000 dollár feletti csúcs közelében ragadt.

Az elemzők most újult érdeklődéssel figyelik a Bitcoin piaci dominanciájának diagramját, amely 2023 szeptembere óta 50% felett tudott maradni, és jelenleg már 54,5% -on áll a TradingView szerint.

A Bitcoin dominancia növekedése és csökkenése közötti eltolódás akkor következik be, amikor az altcoinok valóban megindulnak felfelé.

De ez azonban még nem történt meg. A magasabb csúcsok és a mélyebb mélypontok eltűntek. A diagramon a mutató oldalra mozog, ami szinte mindig fordulat előtt volt eddig tapasztalhó.

A túlzott tőkeáttétel irányíthatja a Bitcoin árfolyamát

Egyes kriptokereskedők most azt javasolják, érdemes inkább a pálya szélén várni, hogy elkerüljék a Bitcoin piacán várható tőkeáttétel miatti kisöprést – lesz még alkalom utolérni az árfolyamot később is.

A Bitcoin tőkeáttételes pozícióival rendelkező kereskedőket csúnya meglepetés érheti, mivel a kriptovaluta kritikus válaszút előtt áll, ami miatt az árfolyam jelentősen kiugorhat mindkét irányban – figyelmeztetnek az elemzők.

Túlzott tőkeáttétel volatilitáshoz vezet

A piac egyszerű módban volt eddig, de jelenleg már nyilvánvalóan túl sok a tőkeáttétel. Az árjegyzők már alig várják, hogy kihasználják az érzelmeket és az irracionális viselkedést – mondta a Honeybadger néven posztoló kriptokereskedő az X-en.

„A piacjegyzők a legjobb időket élik most, amikor mindenkit kisöpörnek majd a pozícióikból” – tette hozzá.

A CoinGlass adatai azt mutatják, hogy az elmúlt 24 órában 39 millió dollár értékű Bitcoin tőkeáttételes pozíciót likvidáltak, összesen 18,38 millió dollár long pozíciót és 20,62 millió dollár short pozíciót.

Ha 5%-ot elmozdul a bitcoin árfolyama, milliárdos pozíció zárások jöhetnek

Ha ránézünk a Bitcoin árfolyam diagramjára egy szimmetrikus háromszöget látunk. Ez egy semleges minta, ellentétben például egy növekvő vagy csökkenő háromszöggel. Ezeket a minkákat a kereskedők arra használják, hogy jobban meg tudják ítélni az árfolyam jövőbeli irányát.

Úgy vélik most, hogy a kereskedők idő előtt a „háromszög újratesztjeként” értelmezhetik ezt a helyzetet. Ez pedig arra késztet sokakat hogy nagy magabiztossággal lépjenek be long pozíciókba. Azonban, lehet hogy ezek a kereskedők akár félre is érthetik egy hamis kitörés lehetőségét. Erre akkor kerül sor, amikor az árfolyam rövid időre kimozdul a diagrammintából, de gyorsan vissza is húzódik. Ekkor pedig jelentős mennyiségű pozíció kerülhet lividálásra pillanatok alatt.

Túlzott tőkeáttétel miatt a long és short pozíciókat is likvidálhatja a gyors árfolyam mozgás

A közelmúltban a piac szemtanúja volt a Bitcoin árfolyamának hirtelen 5%-os leszúrásának, amikor a BTC ára április 2-án 69 450 dollárról 65 970 dollárra esett. Ennek következtében 50 millió dollárnyi Bitcoin long pozíciót likvidáltak.

A kereskedők által felvett tőkeáttételes pozíciók növekedése azonban az elmúlt napokban azt mutatja, hogy egy újabb hasonló 5%-os esés még ennél is sokkal nagyobb hatással lehet a long pozíciók birtokosaira.

  • Ha a Bitcoin jelenlegi ára 5%-kal, 73 819 dollárra emelkedik, a CoinGlass adatai szerint körülbelül 2,14 milliárd dollárnyi short pozíció kerül felszámolásra.
  • Másrészt, ha a Bitcoin árfolyama 5%-kal 66 671 dollárra esik, akkor nagyjából 1,63 milliárd dollár értékű long pozíciót likvidálnak majd.

Tehát egy fel és le irányú mozgás vagy fordítva, ami végül ugyanazt a 70 ezres bitcoin árfolyamon végződik. Azonban majdnem 4 milliárd dollárnyi túlfűtött tőkeáttételes pozíciót söpörhet ki a piacról.

Honeybadger ez alapján egyszerűen kijelentette, hogy a volatilitás miatt most a piac szélén marad. Nem aggódik amiatt, hogy rövid távon kimaradna az ármozgásból.

Arthur Hayes a Bitmex korábbi vezetője a közelmúltban hasonló hangulatát fejezte ki. Ő is úgy döntött, hogy májusig tartózkodik a kereskedéstől, mert túlságosan tüzes most a kriptopiac.