Még sosem volt ilyen nehéz bitcoint bányászni, mint most

A bitcoin hálózatán az átlagos hashráta, azaz a blokkláncon használt számítási kapacitás, mindenkori csúcson van.

A hashráta, azaz az átlagos sebesség, amivel a bányászok a tranzakciók validálását végzik másodpercenként. Minél magasabb a hashráta, annál nagyobb egy bányász esélye, hogy megoldja a validáláshoz szükséges matematikai problémát és így részesüljön a blokkjutalomban, azaz megkapja a munkájáért cserébe a 12.5 bitcoint.

A Glassnode cég által közzétett adatok alapján január elején 119 kvintillió hash/másodperc volt a hálózat teljes számítási kapacitása, mely minden eddiginél magasabb számnak számít. Minél magasabb ez a szám, annál biztonságosabbnak tekinthető a hálózat, ugyanis ennyi erőforrás egy kézben nem könnyen összpontosulhat. Ezen felül a mutató jó indikátora annak is, hogy a résztvevők számára továbbra is jövedelmező a kriptopénz bányászat.

Glassnode bitcoin hashráta

Bányászati közgazdaságtan alapján a hash követi az árfolyamot, tehát a napokban tapasztalt árfolyamugrás várható eredménye lesz feltehetően, hogy a hashráta is meg fog emelkedni a közeljövőben. A trend egyébként ebbe az irányba halad, tavaly április óta folyamatosan nő a hálózat kapacitása az azt megelőző átmeneti visszaesést követően.

Mindeközben a bányászat nehézségi foka ismét emelkedőben van. Múlt héten 6%-al lett nehezebb a hálózaton a validáció futtatása, a következő módosítást pedig 9 napon belül várható, amikor is várhatóan ismét nőni fog a nehézségi fok a bitcoin bányászatban.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.