Még tíz évet jósolnak a Facebooknak, utána lehúzhatja a rolót

A Winklevoss fivérekként elhíresült korábban evezős olimpiai bajnok, jelenleg főként befektetésekkel foglalatoskodó ikerpár, Cameron és Tyler Winklevoss az amerikai Forbes magazinnak adott interjúban fejtették ki, hogy véleményük szerint a Facebook 10 éven belül teljesen eltűnhet.

Aki nem ismerné őket, a Winklevoss fivérek hosszú évekig kemény jogi csatákat vívtak a Facebook alapítójával Mark Zuckenberggel, akivel egy időben jártak a Harvardra, és aki véleményük szerint az ő ötleteiket lopta el a Facebook megalkotásához. A perrel annak idején a sajtó és a nyilvánosság is széleskörűen foglalkozott.

Bár Zuckenberg mindezt tagadta és véleménye szerint a Facebook alapításának történetét sokszor a valóságtól eltérően, őt negatív fényben feltüntetve mutatták be – például a „The Social Network” című hollywoodi filmben, amelyben szinte már szociopataként ábrázolják – az ügyben soha nem született jogerős bírósági ítélet, mivel a Winklevoss fivérek és a Facebook képviselői peren kívüli 65 millió dolláros (19,662,305,000 Forint) kártérítésben állapodtak meg.

Decentralizáció a jövő

Tyles és Cameron, akik azóta bitcoin milliárdossá váltak úgy vélik, hogy mostanában a blokklánc alapú megoldások egyre széleskörű terjedése mögött meghúzódó decentralizációs alapelvek a közösségi oldalak világába is be fognak törni. A Facebooknak pedig sem képessége, sem szándéka nem lesz, hogy ezzel lépést tartson.

Az amerikai tech cégeket, különösen a Facebookot és a Google-t állandó támadások érik túlzott monopolhelyzetük miatt. Rendszeresek a visszaélések, és a személyes adatok kezelésére vonatkozó megkérdőjelezhető gyakorlataik, ez különösen igaz a hirdetésekre.

A Winklevoss fivérek az interjú során elmondták, hogy a saját „Gemini Space Station” nevű anyavállalatukon keresztül, legalább 25 különböző digitális javakkal foglalkozó startupcégbe fektettek be, amelyek egy általuk „metaverse”-nek nevezett jövőt hivatottak elhozni. Ebben teljesen új alapokra kerül a javak digitális térben történő adás-vétele és létrejötte, vonatkozzon ez művészetre, zenére, de akár ingatlanokra és vállalatokra is.

A Facebook népszerűsége a folyamatosan csökken, sokak szerint pedig egyszerűen azért nem pártolnak el tőle tömegesen a felhasználók, mert nincsen más hasonló, széleskörben használt alternatíva. Bár a Winklevoss fivérek víziója szerint is egyfajta decentralizált közösségi háló fogja majd átvenni a helyét, ennek a mikéntjéről ők sem tudtak semmit sem mondani. Érdemes megemlíteni azt, hogy már több decentralizált jellegű közösségi hálózat fejlesztése fulladt kudarcba a felhasználók érdektelensége miatt.

Mások szerint ez az egész csak a Winklevoss fivérek Zuckenberggel szembeni ellenérzéseiről szól, azonban nem lehet kétségbe vonni, hogy az utóbbi évtizedben mind Tyler, mind Cameron a kriptovalutáknak és a decentralizációs törekvéseknek is a szakértőjévé vált, amely szakértelemről felhalmozott vagyonuk is tanúbizonyságot ad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.