Meg vannak számlálva a Bitcoin napjai

A Bitcoin 70 000 dollár alatt töltött napjai meg vannak számlálva – állítják az elemzők. Hiába a bitcoin árfolyam esés a héten, a befektetők egyelőre tartják magukat.

Bitcoin árfolyam mozgása a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A MicroStrategy újabb hatalmas adag Bitcoint vásárolt – ezúttal közel 800 millió dollár értékben. A MicroStrategy – a NASDAQ-on jegyzett üzleti intelligencia szoftveróriás és tőzsdén jegyzett vállalat – bejelentette, hogy újabb 800 millió dollár értékben vásárolt Bitcoint. Ezzel 226 331-re nőtt a teljes készlet, ami jelenleg körülbelül 8,3 milliárd dollárt ér.

A Winklevoss ikrek 2 millió dollárt áldoz Trump elnökválasztási kampányára. Tyler és Cameron Winklevoss – a Gemini kriptovaluta tőzsde két társalapítója – bejelentette, hogy összesen 2 millió dollárt adományoznak Donald Trump elnökválasztási kampányára és mindezt BTC-ben teszik.

Javier Milei Argentína jelenlegi elnöke a Bitcoin támogatásáról beszélt, és arról, hogy minden polgárnak joga van szabadon megválasztani a számára kedvező pénznemet. A dél-amerikai ország vezetője az X-en válaszolt Gurbacs Gábor, a VanEck korábbi igazgatójának tweetjére, aki szerint a Bitcoin mindenkit megillet. Az államfő kiemelte, hogy kormánya engedélyezné a különböző valutákat, mint a Bitcoint, a West Texas Intermediate (WTI) és a British Thermal Units (BTU) valutákat.

A kriptoközösség összefogott a korábbi kriptomixer szolgáltatás, a Tornado Cash fejlesztőiért, akiket pénzmosással, szankciók megsértésével és engedély nélküli pénzügyi tevékenységgel vádolnak. Egyikük már börtönbüntetést kapott. A kriptoközösség, most 2,3 millió dolláros jogi alapot hozott létre a megsegítésükre.

Egyes elemzők továbbra is 70 ezer dollár feletti árfolyamot várnak

A Bitcoin 70 000 dollár alatti napjai meg vannak számlálva – állítja az elemzők egy csoportja.

Az optimista grafikonokon egyesek már a 72 000 dolláros célárfolyamot tűzték ki a Bitcoin új árának.

Az árfolyam az elmúlt két hétben csökkenő tendenciát mutatott, azonban sokan úgy vélik, hogy a kriptovaluta a jelek szerint 63 000 és 65 000 dollár közötti területen érheti el a mélypontot.

Van de Poppe elemzése azt mutatja, hogy a BTC egy kulcsfontosságú keresleti szintről pattan vissza. Ezt a zöld sáv jelzi 63 000 dollárnál.

Ha az ár e szint felett marad, akkor az emelkedő trend lendülete kitarthat.

Szűk sávban a bitcoin

BTC/USD napi diagram. Forrás: Michaël van de Poppe

Egy másik elemzőtárs – Jelle is hasonlóan vélekedik, és kijelentette, hogy a BTC folytatta a harcot a mélypontokért a kulcsfontosságú 65 000 dolláros támogatási szint körül. A bikák pedig azon dolgoznak, hogy megfordítsák a piaci struktúrát, hogy egy helyi magasabb mélypontot és magasabb csúcsot rögzítsenek.

A 200 napos EMA biztosítja a Bitcoin árának utolsó védelmi vonalát

A Bitcoin árfolyama az utóbbi hetekben egy sor egyre magasabban húzódó mélypontot hozott létre a napi grafikonon. Ezzel pedig továbbra is az emelkedő trendvonal felett tudott maradni. A Bitcoin kereskedőknek most e szint felett kell tartaniuk az árfolyamot ahhoz, hogy megerősítsék a trendet.

Bitcoin árfolyam esés vége

BTC/USD napi diagram. Forrás: TradingView

Ha azonban a bikák elveszítik a folyamatban lévő csatát, és az árfolyam több napig a mozgóátlag alatt zár úgy az a trend megfordulását jelezheti előre.

Másfelől viszont, ha valóban tartani tudja magát a támasz, akkor ez lehet az utolsó alkalmak egyike, hogy a BTC-t 70 000 dollár alatt láthatjuk.

A BTC árfolyama fordított fej-váll mintát alakított ki a napi időkereten, ami egyre inkább valósággá válik a Bitcoin számára – mutatott rá Moustache, azaz Bajusz nevű elemző a Twitteren.

Inverz fej-váll alakzat a Bitcoin grafikonján

Az inverz fej-váll minta fordított elrendezést alkot. Azaz egy „fordított” fejet és vállat tartalmaz, a bal és a jobb váll fejjel lefelé a nyakkivágás alatt húzódik.

Ha a minta folytatódik, a Bitcoin árfolyama gőzerővel felfelé ívelődhet a következő kulcsfontosságú, 72 000 dolláros árszint felé, mielőtt potenciálisan megostromolná a jelenlegi, minden idők legmagasabb, 73 835 dolláros árát.

A BTC árfolyam mozgása hasonlít a 2016-ban tapasztaltakhoz

A Bitcoin egyre szűkebb csatornában halad, mióta a legutóbbi blokk jutalom áprilisban megfeleződött.

A bitcoin bikapiac múltbeli és jelenlegi fázisait tekintve Rekt Capital elemző és kereskedő kimutatta, hogy 2023-ban az árfolyam nagyon hasonló hosszan tartó, ingatag mozgásokat tapasztalt.

„A bitcoin a felezés után hajlamos újrafelhalmozási tartományokat alkotni” – foglalta össze az X bejegyzésében.

Bitcoin árfolyam összehasonlítás

BTC ár összehasonlítás. Forrás: Rekt Capital

Ha most ilyen helyzet valósulna meg, a Bitcoin még néhány hónapig a szűk kereskedési folyosóban maradna.

Más elemzések eközben azzal érveltek, hogy a BTC e heti árkorrekciója már régen esedékes volt a korábbi bikapiacok alapján.

Itt a Bitcoin bányász kapituláció

A Bitcoin hashrátája az árfolyammal együtt mozog.

Az újrafelhalmozási fázis nemcsak az árakban, hanem a bányásztevékenységben is megmutatkozik.

Bitcoin bányász kapituláció

Mióta a felére csökkent a bányászok blokkonkénti jutalma, új Bitcoin bányász kapituláció kezdődött el a népszerű Hash Ribbons mérőszám szerint.

Ez a mutató összehasonlítja a 30 napos átlagos hashrátát a 60 napos megfelelőjével. Amikor a 30 napos a 60 napos alá csökken, megkezdődik a Bitcoin bányász kapituláció. A korábbi ciklusok során az ilyen időszakok megfelelő vásárlási lehetőségeket jeleztek. Utoljára 2023 harmadik negyedévében volt erre példa.

„Tudom, hogy ez szívás, de a BTC nem fogja megdönteni minden idők csúcsát, amíg nem lesz több fájdalom és unalom” – kommentálta a jelenséget ezen a héten Willy Woo, a Woobull onchain statisztikai platform megalkotója.

Másfelől viszont jó hír, ha a bányászok kapitulálnak az szinte mindig egy hatalmas felíveléssel végződik.

Megint majdnem 2 milliárd dollárnyi short pozíció gyűlt össze – likvidálhatják a piacot?

Az adatok szerint ismét elképesztő mértékű, 1,67 milliárd dollárnyi short pozíciót likvidálnak, ha a Bitcoin árfolyam visszatérne 70 000 dollárra. Ez az az árszint, amely alatt június 8-a óta kereskednek a Bitcoinnal.

„Őrülten sok bitcoin short pozíció halmozódik fel” – ismerte el Ash Crypto kriptokereskedő X-bejegyzésében.

A jelenlegi árhoz képest 15%-os növekedést jelentene a 70 000 dolláros árfolyam.

A Bitcoin nyitott pozíció (OI) – amely a tőzsdék között fennálló vagy kiegyenlítetlen Bitcoin határidős kontraktusok összértéke – több, mint 10%-ot esett vissza, mióta június 7-én elérte a történelmi csúcsot, 33,55 milliárd dolláron.

A Bitcoin OI azonban még mindig nagyon magas – 82%-kal magasabb, mint január 1-jén volt, ami továbbra is jelentős tőkeáttételt mutat.

Míg a csökkenő nyitott pozíciók romló tendenciára utalhatnak, addig a pozíciók növekedése növekvő piaci érdeklődést jelent.

Június elején, június 7-ét megelőzően, a Bitcoin OI-értéke mindössze három nap alatt 2 milliárd dollár fölé emelkedett, ami arra késztette a kereskedőket, hogy azt higgyék, hogy hirtelen csapásként jelenhet meg az árfolyamon. Azonban a hirtelen mozgás – akkor – elmaradt.