Megáll az ész! A legnagyobb dark web piac tokent akar kibocsátani

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A Hydra, amely Oroszországot és a szomszédos országokat kiszolgáló legnagyobb dark web piac, azt állította, hogy digitális tokenek eladásból akar 146 millió dollárt gyűjteni egy világméretű terjeszkedés finanszírozásához. A Hydra weboldalán található befektetési memorandum szerint, december 16-án kezdik meg a tokenek értékesítését. A dokumentumhoz viszont nem egyszerű hozzáférni, hiszen a megnyitásához speciális Tor böngészőre van szükség.

A 100 dolláros tokeneket bitcoinnal lehet beszerezni. Egy 100 tokenből álló „csomag” megvásárlásával a vevő 0,00333333%-os részesedéshez jut a Hydra nyereségéből, írta a bejegyzés. Azt viszont még nem tudni, hogy melyik blokkláncon fognak futni a tokenek.

Mivel a vállalkozás tevékenysége köztudottan illegális, így nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy a Hydra token kibocsátási kísérlete a valaha végrehajtott legmerészebb húzás az ICO-k történetében. A Forklog orosz híroldal arra figyelmeztetett, hogy a tokenek eladása lehet egy exit scam (magyarul talán ‘fogd a pénz és fuss’-ként fordíthatjuk) is, amely gyakran előfordul a dark web piacokon.

A Hydra kibocsátási memorandumában szereplő részletek megdöbbentőek. A Hydra mögött álló fejlesztői csapat azt állította, hogy a csempészet és a fekete kereskedelem egy új, „kapcsolatmentes” módját akarja bemutatni a világnak, ahol a vevő, az eladó és a kézbesítő sohasem találkoznak.

„Nyugaton új korszak kezdődik. A bővítés mértékét még nehéz elképzelni”, írták a bejegyzésben.

Az ICO, az Eternos egy új szolgáltatásának fejlesztését finanszírozná, amely egy világméretű dark web piac, titkosított üzenetküldővel, kriptotőzsdével, Tor jellegű anonim böngészővel, AI-alapú vitarendezéssel és tőzsdén kívüli (OTC) piaccal.

Itt nem kell ismerni az ügyfeleket (KYC), minden anonim. Mi nem vagyunk TON”, nyilatkozták a bejegyzésben. Ezzel arra kívántak utalni, hogy a Telegram üzenetküldő alkalmazás egy blokklánc projekt keretében a tokenek vásárlóit átvilágítja.

A Hydra azt tervezi, hogy 1 470 000 tokent fog kibocsátani, amely az új projekt 49%-át teszi ki és minden egyes tokenért havonta 500 dollár osztalékot ígér bitcoinban, ha a vevő 100-nál több tokent szerez. A Hydra arra számít, hogy az Eternos több, mint 15 millió dollárt termel majd havonta. „A becslés a Hydra növekedési mutatóin alapszik”, írta a feljegyzés.

Felhasználók milliói

A Hydra-t 2015-ben indították, illegális áruk, mint kábítószerek és összetevőik, hamis dokumentumok és pénzek, valamint hackelési szolgáltatások értékesítésének színtereként. A The Project orosz kiadvány szerint a Hydra felhasználóbázisa meghaladja a 2,5 millió fiókot, ebből már 393 000 vásárolt legalább egy terméket.

A Hydra szerint a felhasználók száma viszont már elérte a 3 milliót, és naponta több, mint 100 000 üzlet köttetik az oldalon. Általában kolumbiai kokaint, házilag termesztett orvosi kendert, hamis útleveleket, ellopott hivatalos adatbázisokat és készpénzt keresnek a vevők bitcoinért cserébe.

A Hydra-n bonyolított vásárlásokért bitcoinban vagy elektronikus utalással lehet fizetni, úgy mint régen az illegális Silk Roadnál, amely már megszűnt. Az alapítóját Ross Ulbricht-et életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték az Egyesült Államokban. A Silk Road-al ellentétben a Hydra eladóinak tilos postai úton árut kézbesíteniük. Helyette a megvásárolt termékeket egy titkos helyre kell elrejteni, abban a városban, amelyikben a vevő él. Fizetés után a vásárló részletes útmutatást kap arról, hogy melyik parkban, postaládában vagy egyéb helyen találja meg az árut. A csomagokat fizetett vállalkozók szállítják és az ügyletben résztvevők sosem találkoznak egymással személyesen.

Becslések szerint 2016 óta a felhasználók már több, mint 1 milliárd dollárt költöttek a Hydra-n. A weboldalnak saját fejlesztői csoportja, biztonsági szolgálata és kábítószer tanácsadói csapata van, állította egy névtelen alkalmazott. A Hydra karrier oldala szerint saját vegyészeket is foglalkoztatnak a piacon értékesített kábítószerek minőségének ellenőrzésére.


 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.