Megcáfolták, miszerint Hal Finney lenne a Bitcoin feltalálója

A kriptoközösség már a Bitcoin feltalálása óta találgatja, hogy vajon ki lehet Satoshi Nakamoto, a világ legismertebb kriptovalutájának megalkotója. Az évek során több olyan személy is szóba került, akiknek köze lehetett a digitális eszköz megalkotásához. Ilyen volt Hal Finney amerikai programozó is, aki a legújabb kutatások szerint mégsem állhatott a Bitcoin mögött.

Már a kezdetektől felröppent az a hír, hogy a néhai Finney, egy informatikus hozta létre a Bitcoint. Ő volt az első személy Satoshi mellett, aki letöltötte és futtatta a szoftverét, és ő volt a BTC első címzettje is. Finney azonban 2014-ben bekövetkezett haláláig tagadta ezt a feltevést.

Jameson Lopp cypherpunk és a Casa Bitcoin letétkezelő cég társalapítója sem hisz az elméletben. A bitcoinmaxi blogbejegyzésében új bizonyítékokat osztott meg a világgal, amelyek alátámasztják az ő és Finney állítását.

Versenyzés emailezés helyett

Az egyik bizonyíték a feltevés cáfolására egy 2009. április 18-án Santa Barbarában megrendezett futóverseny. A versenyadatok szerint Finney a Santa Barbara Running Company Chardonnay 10 Miler & 5K eseményen indult el helyi idő szerint reggel 8:00-kor, majd pedig 78 perccel később ért célba.

A verseny egybeesett a Satoshi és az egyik első Bitcoin-fejlesztő, Mike Hearn közötti, időbélyegzővel ellátott emailek küldésével. Kiderült, hogy Mike Hearn fejlesztő ez idő alatt többször is emailezett Satoshival, amelyeket Hearn korábban nyilvánosságra hozott.

„Mit tudunk mindebből megállapítani? Satoshi 9:16-kor küldte el az emailt Mikenak, 2 perccel azelőtt, hogy Hal átlépte volna a célvonalat.” – magyarázta Lopp.

Hal Finney az április 18-án megrendezett futóversenyen. Forrás: PhotoCrazy.

BTC-tranzakció

Továbbá Lopp az on-chain adatokat is felhozta bizonyítékként állítása igazolására. Hearn emailjei azt mutatják, hogy Nakamoto 32,5 BTC-t küldött neki egy tranzakción belül. Rámutatott erre a tranzakcióra, amely a 11,408-as blokkban történt, amelyet 8:55-kor bányásztak ki, 55 perccel Finney versenyének kezdete után.

Nakamoto megerősítette ezt a tranzakciót egy másikkal együtt 18:16-kor elküldött emailjében, amely Lopp szerint akkor történt, amikor Finney még versenyzett.

Egészségügyi problémák

Eközben a kutatás arra is rávilágított, hogy Satoshi még javában kódolt és különböző fórumokon posztolt, amikor Hal Finney ALS nevű betegségében szenvedett. Ez az egészségügyi probléma, ami egyébként Stephen Hawkingot is gyötörte, ekkor már befolyásolta Finney képességét a billentyűzet használatában.

Erre egy bizonyíték, mikor Finney feleségével részt vett a 2010-es Singularity Summit-on San Franciscóban augusztus 14 és 15 között. Felesége beszámolója szerint férje betegsége lelassította a gépelését, így csak nagyon lassan tudott írni. Ugyanezen idő alatt Nakamoto 2010. augusztus 14-15. között négy kódellenőrzést végzett el, és 17 bejegyzést írt különböző fórumokon.

Azonban felmerültek olyan teóriák is, miszerint Satoshi Nakamoto mögött nem egyetlen személy, hanem többen állnak. Lopp viszont azzal érvel, hogy a Bitcoin létrehozása egyetlen fejlesztőtőnek tulajdonítható.

„Satoshi kutatásával töltött időm alatt még nem találkoztam olyan bizonyítékkal, amely arra utalt volna, hogy egy csoport állna a név mögött. Amennyiben több személyről van szó, akkor mindannyian ugyanolyan alvásrend szerint dolgoztak, ami a kódolásnál, e-maileknél és fórumbejegyzéseknél is megegyezik.” – jelentette ki.

Összességében elmondható, hogy a Lopp által közzétett kutatás alapján nehezen elhihető, hogy a Bitcoin feltalálója valóban Hal Finney lehetett.