Megéri cégként bitcoint elfogadni? Pár gondolatébresztő a bitcoin elfogadásról

Napról napra nő a kriptogazdaság és egyre több cég dönt úgy, hogy nyit egy új fizetési csatornát a kriptovaluták irányába. De megéri cégként bitcoint elfogadni?

Vállalkozásként bitcoint elfogadni – pro és kontra érvek

Bitcoin elfogadás cégként

Mára már számos cég teszi lehetővé a bitcoin fizetést az ügyfeleinek. Szinte minden szektorban találhatunk már multinacionális vállalatokat és kis családi cégeket, melyek nyitnak a kriptogazdaság irányába. A Burger Kingtől a légitársaságokig sok helyen lehet már bitcoinnal fizetni. Magyarországon is egyre több elfogadóhely nyílik.

A bitcoin elfogadásnak, mint minden üzleti döntésnek megvan a maga előnye és hátránya. Az alábbiakban összeszedtünk pár gondolatébresztő pontot, miket érdemes mérlegelni.

Technikai tudás

Sokan azt gondolják, hogy a legnehezebb lépés az infrastruktúra kialakítása, hiszen a bitcoin és a mögöttes blokklánc technológia elég sok technikai háttértudást igényelhet. A valóságban azonban számos szolgáltatás segíti ma már a vállalkozás tulajdonosait és egy sor technikai problémát levesznek a vezetők válláról. A legismertebb startup a BitPay komplett csomagot kínál azoknak, akik elfogadóhellyé kívánnak válni.

Árfolyam volatilitás

Valójában nem a technikai háttér az igazi probléma a bitcoin elfogadásakor. Sokkal nagyobb problémát okoz a nagy árfolyamváltozás kezelése. A bitcoin és a többi kriptopénz árfolyama ugyanis akár egy napon belül is sokat, akár 20-30%-os változhat. Ez esetben szükséges az árfolyam kockázatot valamilyen fedezeti ügylettel fedezni. Erre megoldás lehet még az egyedi árfolyamok nyújtása amennyiben az ügyfél bitcoinban akar fizetni, vagy kellően magas árrés alkalmazása, mely az árfolyam kockázatot is lefedi.

Adózás

Bitcoin bevételek adózása - bitcoint elfogadni

A bitcoin adózása mindig érdekes kérdésnek számít. Országonként eltérő a kriptovaluták megítélése adózási és jogi szempontból. Az Arsboni 2016-ban bár összeszedte mik a legfontosabb dolgok, melyre figyelni kell a bitcoin kapcsán adózási szempontból Magyarországon. 2015 óta a bitcoint fizetőeszköznek tekinti az Európai Unió, így mentesül az ÁFA fizetése alól annak adás-vétele. A vállalkozás szempontjából tulajdonképpen most már úgy lehet kezelni a bitcoint, mint bármilyen más külföldi devizában lezajló tranzakciót.

Piacnyitás

A bitcoin fizetési lehetőség megnyitása egy teljesen új vásárló szegmenshez juttathatja el a vállalkozás által kínált árukat és szolgáltatásokat. A nemzetközi piac hatalmas lehetőségeket rejt. Sokan vannak már akik a jövedelmüket is bitcoinban kapják, így még inkább nyitottak a bitcoin fizetésre. Vannak akik kíváncsiságból próbálnak ki tranzakciókat. A 2000-es évek fiataljai számára ez a technológia is csak egy az újdonságok közül, ugyanolyan gyorsan tanulja meg bármelyikük, mint az okostelefonok vagy a Google használatát.

A következő nagy dolog

Csak az idő tudja eldönteni, hogy a bitcoin vagy másik kriptovaluta lesz-e a jövő pénze a 21. századi piacon. De addig is nem árt informálódni és képben lenni a fintech iparág fejleményeiről.

“Amennyiben vállalkozásod tervezi a jövőben a kriptopénz fizetési opció integrálását akár webáruházban, fizikai üzleti egységben vagy éppen vállalati komplett megoldás keretében, a Bitcoin Bázis csapatának szakirányú tapasztalata jól jöhet. Érdeklődni, árajánlatot kérni lehet az [email protected] e-mail címen.”