Megjelent a DChat, amely nem engedi, hogy Zuckerberg olvassa az üzeneteidet

Nem akarod, hogy Zuckerberg elolvassa a Facebook üzeneteidet? Nem bízol a Telegrammban és a Twitterben, mert félsz, hogy a hekkerek vagy még rosszabb, a Big Brother feltöri a fiókodat? Ha igen a válaszod, akkor válaszd a DChat-et.

A DChat, egy frissen elindult új, decentralizált üzenetküldő protokoll, amely különböző peer-to-peer és decentralizált chat alkalmazásokhoz csatlakozott azzal a céllal, hogy távol tartsa a kíváncsiskodókat. A Szilícium-völgy decentralizált domain regisztrátora, az Unstoppable Domains készítette.

A DChat-ben az összes csevegési információ a felhasználók eszközein van tárolva, majd a GUN protokollon keresztül kerül megosztásra, amely nem más mint az alkalmazások webböngészőben történő futtatásához szükséges peer-to-peer adatbázis. Ez mind az Ethereum blokkláncához kapcsolódik, mivel a szolgáltatás eléréséhez privát kulcsokra van szükség.

Ez azt jelenti, hogy nem egy központi szerveren tárolják az adatokat, így a rendőrség nem kényszerítheti például az Unstoppable Domains-t, hogy a felhasználókkal kapcsolatos információkat osszák meg velük.

Ez a decentralizált új chat program lehet a helyes válasz az amerikai EARN IT törvény által felvetett, a személyes adatok és a magánélet védelmét képviselők aggályaira. A törvény elfogadása esetén az adatvédelmi társaságokat arra kényszerítenék, hogy a kormányok számára kiskaput biztosítsanak egy end-to-end titkosító szoftverhez, mellyel hozzáférhetnek a felhasználók  bármilyen levelezéseihez.

„Az EARN IT törvény véget vethet a felhasználók adatvédelmének. Azok a technológiai cégek, akik privát, titkosított üzenetküldési lehetőséget nyújtanak, ennek hatására át kellhet írniuk a szoftverüket úgy, hogy a rendőrség hozzáférhessen a felhasználók üzeneteihez”– írta az Electronic Frontier Foundation blogbejegyzésében.

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor a törvény „katasztrófa lenne az internethasználók szólásszabadsága és biztonsága szempontjából”, nyilatkozta az EFF.

A DChat, ami megkerüli az EARN IT törvényt, a Mozilla „Fix the Internet” inkubátorprogramjában született , és három hónapnyi fejlesztés eredménye – nyilatkozta Bradley Kam, az Unstoppable Domains társalapítója.

Így működik…

A DChat hasonló technológiára támaszkodik, mint az Unstoppable által alkalmazott emberek által olvasható .crypto domain nevei – lényegében Ethereum címek, amik decentralizált webhelyere vezetnek, amelyeket peer-to-peer hálózatok üzemeltetnek.

Ha Kam a személyes .crypto domainjét Brad.crypto-nak hívná, akkor ez a domain név lenne a felhasználóneve is, amit új csevegőalkalmazásában használna. (Természetesen mindennek ára van; végül is az Unstoppable Domains is pénzből tartja fenn magát. A legtöbb .crypto domain kb. 40 dollárba kerül.)

“Amit csinálunk az az, hogy gondoskodunk a beszélgetéseidről, és a felhasználónevedről – a domain névről, amit a felhasználó irányít.” – nyilatkozta. “Senki sem veheti el a postafiókodat, az üzeneteidet vagy nem akadályozhatják meg annak használatát.”

Kam azt akarja, hogy a vállalata legyen a decentralizált web alappillére (hasonlóan mint ahogy a Facebook a centralizált web alappillére).

Az Unstoppable .crypto domain-ja most bizonyíthatóan egyedülálló, felhasználók által birtokolt átjáróként működik a decentralizált chat, webhelyek és fizetési szolgáltatások felé. “Tehát a csomag biztonságos és tiszta identitást hoz létre a decentralizált weben” – nyilatkozta.

A DChat a Zoommal versenyezhet

A domain név megvásárlása után a chat szolgáltatás ingyenes. Kam szerint nincs korlátozva, hogy hány felhasználót tud támogatni a közvetlen üzenetküldő alkalmazás. Összehasonlításképpen a Waku, egy másik peer-to-peer chat protokoll, állítása szerint csak 10.000 felhasználót támogat.

Kam elmondta, hogy fontolóra veszi a hanghívások támogatásának kiegészítését is (ezzel olyan centralizált titánokkal versenyezne mint a Zoom vagy Skype). A másik oldalon a DChat-nek olyan versenytársai lennének mint a Brave, aki már létrehozott egy end-to-end titkosított videohívás-szolgáltatást. (Ez jelenleg csak két személy közötti beszélgetést támogat.)

Kam azt is mondta, hogy a fájltárolási szolgáltatásokat is be lehetne szorítani a szoftverbe, de hozzátette: „Nekünk, mint protokollkészítőknek nincs közvetlen szerepünk ebben. Bárki készíthet egy alkalmazást, akár fizetőset, akár ingyeneset. Mi arra számítunk, hogy az ingyenes lesz az alapértelmezett.”

Ha az EARN IT törvény elfogadásra kerül, akkor Kam és az olyan decentralizált csevegőalkalmazások, mint a DChat, hamarosan új hatalmas piaci lehetőségeket talál meg maguk előtt. Már csak jó össze kell rakni hozzá az infrastruktúrát, és át is vehetik a ‘hatalmat’.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük