Megkapta a magáét Donald Trump a kriptoellenes Twitter-bejegyzését követően

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump, a múlt héten egy váratlan Twitter-bejegyzéssel támadta be a kriptovalutákat.

A bitcoin nem pénz! Vagy mégis?

A június 11-én közzétett bejegyzésében Trump a következőket írta a kriptovalutákról:

„Nem rajongok a bitcoinért és más kriptovalutákért. Nem számítanak pénznek, áruk rendkívül ingadozó és értékük alaptalan. A szabályozatlan kripto eszközök megkönnyítik az illegális tevékenységek végzésék, mint például a drogkereskedelem és hasonlók.”

Az fenti bejegyzés a legtöbb kriptovalutákhoz kicsit is értő ember számára nevetséges. Szerencsére néhányan közülük bátorkodtak elmagyarázni az Elnök Úrnak, hol is rejtőzik a hiba az állításában. A Morgan Creek Capital Management vezérigazgatója, Mark Yusko a következőképpen reagált Trump érdekes vélemény nyilvánítására:

„A pénz egy olyan fizetőeszköz, amellyel árukért vagy szolgáltatásokért tudunk fizetni egy gazdaságon belül. Ennél fogva a bitcoin igenis pénz. A fizetőeszközök nagy része rendeleti, tehát nincs tényleges értékük. Ez annyit jelent, hogy a fém vagy papír, amelyet az előállításukra használnak nem sokat ér, mint nyersanyag. Ilyen például az amerikai dollár.”

banner

Yusko bejegyzése remekül elmagyarázza, miért is alaptalan Donald Trump elgondolása arról, hogy mit is értünk pénz alatt, illetve miért nem számít a bitcoin pénznek. A bitcoinra teljes mértékben illik a pénz meghatározása, hiszen használhatjuk arra, hogy árukat és szolgáltatásokat vásároljunk vele. Az tény, hogy sok helyen még nem tudunk kriptovalutákkal fizetni, azonban ez még nem fosztja meg őket attól a jogtól, hogy pénznek tituláljuk őket. Ilyen logikával az amerikai dollár sem számít pénznek, hiszen Kiskunhalason nem tudunk fagylaltot venni belőle. Ami az instabil árfolyamot illeti, úgy gondolom, hogy a bitcoin 10 éves múltjához és a jelenlegi elterjedtségéhez képes nagyon jól megállja a helyét, mint fizetőeszköz.

McAfee sem maradt szótlan az ügyben

Persze nem Yusko volt az egyetlen, aki szívére vette Trump kritikus hangnemét. Ahogy azt már megszokhattuk, John McAfee sem maradt szótlanul. Igaz, őt inkább a bejegyzés második fele zavarta. McAfee még aznap elmagyarázta az Egyesült Államok elnökének, hogy melyik fizetőeszközön is alapszik a jelenlegi drogkereskedelem:

„A kriptovaluták megkönnyítik az illegális tevékenységeket, mint például a drogkereskedelem??? Azt hittem, hogy a jelenlegi 200 milliárd dolláros kábítószer piacot amerikai dollárban mérik, és azzal is tartják fenn. Ostobán fogom érezni magam, amikor rájövök, hogy a drogvásárlás igazi fizetőeszköze a banán vagy a szójatej.”

Akármit is gondoljon Trump a kriptovalutákról, azt hiszem csak jót tett azzal, hogy felhívta 62 millió követőjének figyelmét a létezésükre. Akik eddig is jártassak voltak a témában, azokat nem fogja eltántorítani a negatív kritika. Akik pedig most hallanak először a kriptovalutákról, talán akad köztük majd olyan is, aki komolyabban is meg szeretne ismerkedni velük. Így vagy úgy, a kriptovaluták nevében is köszönjük meg az ingyenreklámot Donald Trumpnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.