Megkezdődött észt exodus a kriptocégek körében

2017-ben az észt kormányzat olyan törvényeket betonozott be az ország jogi keretrendszerébe, amely támogatta a kriptoprojektek indítását és a kriptoszférához kapcsolódó vállalkozások működését. Ezek a licenszek két fő kategóriát fedtek le: kriptotőzsdék működtetése és ICO-k lebonyolítása.

A kedvező jogi környezet megteremtése rögtön csábítóvá vált sok kezdő vállalkozás, startup számára. A digitális hullámot meg is lovagolták a cégek, és áttették a székhelyüket ebbe a kis balti államba.

Észtország nemcsak abban volt úttörő, hogy kriptoprojekt licenszeket kínált, hanem azt is lehetővé tette, hogy bármilyen nemzet állampolgára, aki oda költözik, „digitális állampolgárságot” kapjon. Ez így azzal ruházta fel az ’új digitális állampolgárokat’, hogy a cégeik is normális jogi keretek között működjenek az észt törvényeknek megfelelően.

Ez az ultramodern kombinációja a digitális állampolgárságnak és a kriptolicensznek nagyon bejött a kriptós cégeknek, egyre többen hozták át a cégüket ide – főleg azok, akik transzparenciára és biztonságra vágytak. Fél évvel ezelőtti adatok szerint körülbelül 2000 kriptovállalkozás rendelkezett licensszel Észtországban.

Azonban 2020. januárban a törvényalkotás elég nagy fordulatot vett. Ugyanis az észt parlamenent új jogszabályokat fogadott el, amik megváltoztatták a kriptojogosítvány felhasználásának a feltételeit. Így teljesen átalakították a kriptotérképet és a kriptocégek jövőbe vetett bizalmát.

Ezeket az intézkedéseket az észt parlament annak hatására volt kénytelen meghozni, hogy megfeleljenek az Európai Unió új Know Your Customer szabályozásának. Röviden összefoglalva ez a szabályozás elvárja, hogy a tagállamok szabályozzák a kriptocégek működését, amivel legfőképpen a pénzmosást akarják visszaszorítani. Máig a könnyű pénzmosási lehetőség a legnagyobb kritika a kriptovalutákkal szemben.

Sokan azonban már úgy gondolták, hogy a régi észt törvények már eddig is megfeleltek az EU követelményeinek. Tehát miért szigorítottak most?

észt törvénykezés Észt kriptoszféra

Az észt hátraarc okai

A régi törvények alapján a cégeknek ki kellett jelölni egy ’compliance’ vezetőt, akik felelt a KYC megfelelő betartásáért, és be kellett mutatni egy jogi dokumentumot, ami bizonyította a cég hátterének a tiszta működését. Emellett feltétel volt, hogy a kriptocég vezetői között legyen egy EU állampolgár, és a cégnek legyen székhelye Észtországban. Ennek a licensznek a megszerzése pedig mindössze 400 dollárba került a vállalkozásoknak.

Az elfogadásra került új észt törvények azonban hatalmas terhet és komplex szabályozói elvárásokat támasztanak a kriptoszférában működő vállalatokkal szemben. Úgy tűnik, hogy Észtország egy teljes visszakanyart vett a témában.
Az új elvárások között szerepel, hogy a kriptocégeknek rendelkezni kell helyi állampolgárságú vezetővel, helyi irodával és fizetési kötelezettség is 3700 dollárra emelkedett. Tehát nagy különbségek vannak a régi és az új szabályok között.

A felmérések alapján a kriptocégeknek havi szinten 1500 dolláros költséget jelent a megfelelés. Így egyre több cég jelzi, hogy fokozatosan helyezik át működésüket más országokba. Aki már dolgozott startupokkal, tudhatja, hogy évente 18-20 ezer dollár egy kis kezdő vállalkozás életében milyen nagy kiadás, főleg ha ezzel csak egy licenszet kap a működésére. A legtöbb Észtországból kivonuló cégnek az elsődleges választása az Egyesült Királyság lehet. Ott a Financial Conduct Authority – Pénzügyi Felügyelet már megteremtette a kriptocégek működéséhez szükséges feltételeket.

Sokan úgy vélik, hogy a mostani észt pálfordulásnak egy célja van csak, hogy minél több pénzt húzzon ki a szférából. Az észt kormány most ki akarja használni azt a jó helyzetet, hogy mivel sok licensz van az országban, így sok pénzt tud beszedni a licensszel rendelkező cégektől, és így javíthatja az ország pénzügyi helyzetét.

De nagyon úgy tűnik, hogy ez a kísérlet vissza fog lőni, ha egyre több cég dönt úgy, hogy kivonul Észtországból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.