Meglett az összes IOTA token a múlt évi 10 millió eurós hack után

A múlt héten fogták el a 2018-as januári IOTA-hack elkövetőjét az Egyesült Királyságban.

A IOTA Alapítványnak a források 99%-át sikerült kézre kerítenie az Europol, valamint a német és az UK nyomozóinak segítségével. Dominik Schiener, az IOTA társalapítója és társelnöke a Reutersnek nyilatkozva az ügyről (az ügy előzményeiről többet megtudhattok itt és itt) elmondta:

“Azok alapján amit eddig megtudtunk, a 10 millió eurónak csak egy töredékét nem sikerült megtalálni. A tőzsdék blokkolták a hacker számláit. Megpróbálta kiutalni, de nem járt sikerrel,” nyilatkozta az IOTA társalapító.

Az őrizetbe vett brit állampolgárt a rendőrségi közlemény szerint ‘normális munkahellyel rendelkezik és magasan képzett’. A lopást egy hamis seed generátor honlap révén követte el és a lopás közben az IOTA hálózatán egy DDoS támadást is kivitelezett, hogy így terelje el a lopásról a figyelmet.

Az IOTA tulajdonosok egy 81 karakteres digitális seed segítségével (ami hasonló a privát kulcsokhoz) férhetnek hozzá a tokenjeikhez és így tudnak egy tárcát generálni a jelszavuk hitelesítésével. A IOTA tárcák ugyanakkor nem tárolnak tokeneket, hanem mint kapu vesznek részt a hálózaton, a Tangle-n, ahol ezek a tokenek aktuálisan tárolásra kerülnek.

A 36 éves hacker által üzemeltetett véletlen jelszógeneráló honlap legalább 5 hónapon keresztül futott. A jelszavak a valóságban egy előre meghatározható számsorok voltak, amit az oxfordi hacker képes volt magának is lerögzíteni. Az elkövető a kiadatására vár, a tárgyalása Németországban lesz.

A IOTA hálózat 2015-ben indult és elsődleges célja, hogy egy gyorsabb és olcsóbb alternatívát kínáljon a bitcoinnal szemben. Pillanatnyilag a 14. legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz. Volt olyan időszak, hogy a Ripple kapitalizációját is meghaladta, bár az egy kacsának bizonyult bejelentésnek volt köszönhető a Microsofttal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük