Megnyitott a legújabb BitCluster bányászfarm a sarkkörön túl

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Olvasóink körében bizonyára még kevesen ismerik a szibériai várost, Norilsk-et. Ha valahol mégis találkoztak már a névvel, bizonyára a bányászóriás a MMC Norilsk Nickel PJSC vállalatnak volt köze hozzá. A 180 ezer lakosú város az egyik legnagyobb ember lakta település a sarkkörön túl, és csak kétféleképpen lehet megközelíteni: hajón vagy repülővel. A város azonban hamarosan egy másfajta bányásztevékenység miatt is híressé válik. Ugyanis itt építették fel az Északi-sark első kripto bányászfarmját. A létesítmény, ami a BitCluster tulajdonában van, tavaly kezdte meg működését, és idén további bővülést tervez. BitCluster

Éppen az újrahasznosított acélból készült Bitcoin szobrot állítják fel a BitCluster bányászfarmon. A most indult bányász adatközpont teljes kapacitására már le vannak szerződve az ügyfelek, akik a világ minden tájáról (Svájc, USA, Japán) érdeklődtek az üzleti lehetőség iránt, magyarázta Vitaly Borschenko egy interjúban.

Norilsk
Norilsk a világ egyik leghidegebb városa, nem ritka a -40 Celsius-fok sem. Annyira messze található mindentől, hogy a helyiek Oroszország többi részét “szárazföldnek” hívják maguk között. Pont ez a zord időjárás volt az egyik olyan tényező, ami kedvez a Bitcoin bányászatnak. Ugyanis a két legdrágább Bitcoin bányászathoz kapcsolódó költségelem a hűtés és az elektromosság.

BitCluster

A BitCluster az új bányászközpontot még a Sztálin éra alatt épített volt nikkel üzemben nyitották meg, amit a tulajdonosa, a Norilsk Nickel 2016-ban zárt be. A fagyos időjárás mellett a másik kedvező feltétel az volt, hogy az üzemhez tartozik egy erőmű, ami olcsó árammal látja el a létesítményt. “Nem is lehetne ennél jobb helyet találni a kriptobányászathoz: hideg van, és a területnek olyan áramhálózata van, amely nem kapcsolódik semmilyen más orosz áramhálózathoz,” magyarázta Borschenko.

bányászfarm

4 régi gyümölcsök tárolására szolgált szállítókonténert alakítottak már át a bányászberendezések tárolására. Egy konténerben 360 bányászgépet tudnak elhelyezni, például az Antminer S19-et. Összesen 9 ilyen, különböző méretű konténert tudnak felépíteni majd.

Norilsk

A sarkköri éjszaka körülbelül 45 napig tart Norilskban, és november elején kezdődik a hosszú sötétség. Ezekben a hónapokban a városban végképp nincs napsütés.

A BitCluster bányászfarm nagy bővülést tervez

Norilsk

A Norilsk Nickel vállalat irodája. Magának a hagyományos bányának is van egy digitális projektje. Ez volt az első társaság, amely a fém értékesítését kriptotokenek formájában indította el még decemberben. Habár a Norilsk Nickel vállalatnak nincs semmi köze a bányászfarmhoz, viszont az elekromos áramot a vállalat erőműve biztosítja a berendezések működtetéséhez. A BitCluster lesz a város második legnagyobb áramfogyasztója a Norilsk Nickel mögött.

BitCluster

Habár a városban az átlagos hőmérséklet -10 Celsius-fok, ennek ellenére a BitCluster létesítményt szellőztetni és hűteni kell, hogy elkerüljék a bányászgépek túlmelegedését.

elektromos áram

A BitCluster ügyfeleinek csak 1.75 rubelt, körülbelül 12 forintot kell fizetni egy kilowattóra áramért. Magyarországon összehasonlításképpen 45 forintot kérnek el ezért. Ezzel a világ egyik legolcsóbb áramdíját kell itt fizetni. A Norilsk Nickel erőműve földgázt használ fel az áram előállítására, de van vízierőmű technológiára épülő részlege is.

bányászfarm

A BitCluster-nek jelenleg 5000 bányászgépe dolgozik a farmon.

bányászfarm

A BitCluster bányászfarm rotációs alapon helyezi ide tapasztalt mérnökeit a társaság más létesítményeiből az Ivanov régióból, a szibériai Angarsk és Bratsk településekről. Ezt az intézkedés azért hozták, hogy a személyzetnek ne kelljen hosszabb távra a sarkkörön túlra költöznie.

bányászfarm

Közben a BitCluster elkezdte már a toborzást a helyi lakosok körében is, akik a már tapasztalt mérnökök tanítanak be. A farmnak jelenleg 15 munkavállalója van, akik közül azonban még most is nagyon kevés a helyi lakos.

bányászfarm
A BitCluster kriptofarm kapacitását egy éven belül szeretné megduplázni, amikor már 31 megawattnyi áramot is fel fog használni. Akkor akár átlagosan 6 darab Bitcoint is ki tudnak bányászni naponta.

A fotókat Andrey Rudakov készítette a Bloomberg részére.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.