Megrendezte saját elrablását, hogy 1,15 millió dollárnyi bitcoint lopjon

Egy venezuelai férfi állítólag több embert vert át azzal, hogy megszervezte saját elrablását.

Venezuela állami rendőrsége állítólag egy 23 éves férfit keres azzal a váddal, hogy megrendezte saját elrablását 1,15 millió dollárnyi bitcoin ellopásáért.

A hatóságok szerint Andrés Jesús Dos Santos Hernández pénzügyi szolgáltató volt, akit azért jelentettek fel, mert az ügyfeleit megtévesztette. Azt mondta ugyanis, hogy ismeretlen tettesek ellopták a pénzüket, őt pedig a támadók fogva tartják. A fiatal férfi saját elrablását játszotta el, majd azt állította, hogy a fogvatartói arra kényszerítették, hogy lépjen be a Binance kriptovaluta tőzsdére, és az ott elhelyezett összes vagyont különböző tárcákra utalja át.

A Dos Santos Hernández felkutatásáról szóló információkat Douglas Rico, a Tudományos, Bűnügyi és Bűnügyi Nyomozótestület (CICPC) igazgatója tette közzé Instagram fiókján. Hernández kiléte azonban még mindig ismeretlen.

Valós emberrablásokból sincs hiány

Korábban egy venezuelai kereskedőt, Gustavo Torres Gonzálezt rabolták el és ölték meg, mivel családja nem tudta kifizetni a 0,5 bitcoinos váltságdíjat, amit elrablói követeltek. Az áldozat egy helyi internetes társaság, a Tutonet Investments tulajdonosa volt, és állítólag nem is rendelkezett kriptovalutával.

2017 végén az Exmo kriptotőzsde ügyvezetője szintén emberrablás áldozata lett Ukrajnában, de később 1 millió dollárnyi váltságdíj fejében elengedték.

A kriptovaluták iránti érdeklődés növekedése Venezuelát is elérte, ami a bűnözőket arra sarkalhatja, hogy ezen a téren nagyobb számban legyenek jelen. Felmérések szerint a bűncselekmények jelentős része viszont még mindig a fiat pénznemeken keresztül történik.