Mémekkel szemetelik tele a földet az űrből a Bitcoin rajongók

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

December óta bonyolult szatellitrendszer sugározza az űrből a Bitcoin blokkláncot a Földre, ami lehetővé teszi azt, hogy internetkapcsolat nélkül is használható legyen a blokklánc hálózat. Azonban a kriptovaluta rajongók a technológia nyújtotta lehetőséget kihasználva rosszindulatúan inkább trollkodásra használják.

A Blockstream blokklánc fejlesztőcégnek köszönhetően bárki üzeneteket csatolhat a Lightning Networkon keresztül küldött tranzakciók mellé, amit az űrből a Föld felé sugároznak.

A közösség egyik tagja @notgrubles által készített automatizált robot megosztja a tranzakciókhoz írt üzeneteket, amik között egyre több a trollkodó jellegű:

„A Narancs Coin felfelé ível.”
https://t.co/sfhvwhzjP2 — Blockstream Satellite Transmission Feed (@satnode) 2019. július 10.

„Szigorúan bizalmas és nagyon fontos üzleti javaslat.
Re: Utalj át 21500 dollárt. Én a Nigériai Szövetségi Kormány tagja vagyok.”
https://t.co/CYnNEhTmbS — Blockstream Satellite Transmission Feed (@satnode) 2019. július 09.

banner

„Craig Wright be tud perelni egy szatellit üzenetet? Nem? Akkor jó. Cs*szd meg ezt az embert.”
https://t.co/UUNv96GV2G — Blockstream Satellite Transmission Feed (@satnode) 2019. július 09.

„A Bitcoin millió dollárig emelkedik, és John McAfee nemi szerve biztonságos.”
https://t.co/SoXkSOGXcn — Blockstream Satellite Transmission Feed (@satnode) 2019. július 07.

A szatellit hálózat, amely a blokklánc megbízhatóságát növelik

A Bitcoin bányászoknak és a blokklánc üzemeltetőinek fenn kell tartani a folyamatos kommunikációt, hogy blokklánc üzembiztos legyen. A hálózat decentralizált elven működik, azonban nyíltan az internet nyújtotta funkciókra épül.

Ezt segíti elő a Blockstream által üzemeltetett öt műhold, amelyek az űrben a Föld körüli pályán stratégiai pozíciókból biztosítják a teljes lefedettséget: egy-egy egység Észak-, Dél-Amerika, Afrika, Ázsia és Európa fölött.

Így a Blockstream szatellitjei biztonsági hálóként működnek a Bitcoin közösség részére: még ha az internetkapcsolat le is áll, a hálózat tagjai átkapcsolhatnak a szatellitekre, és ezeken keresztül sugározhatják a tranzakciós adatokat.

Nem kerül még 1 dollárba se bitcoint + üzenetet küldeni

Az altcoinok rajongói is megpróbálták a Bitcoin ellen fordítani a szatelliteket, azt hirdetve, hogy túlságosan drágák ahhoz, hogy hatékonyan lehessen használni azokat (a jelenlegi átlag tranzakciós díj 1.74 USD).

„A Bitcoin a legjobb pénz a világon. Senki sem használja. Ha fizetsz vele, az plusz 10 dollárodba kerül, és órák kellenek hozzá, hogy jóváírják. #innovation”
https://t.co/UpvfN5mXD1 — Blockstream Satellite Transmission Feed (@satnode) 2019. július 09.

„A trollok most ironikusan a Bitcoint használva  közvetítik az üzeneteket az űrbe, hogy hirdessék a Bitcoin mennyire rossz… CryptoNT.”
https://t.co/pTozqyQRSJ — Blockstream Satellite Transmission Feed (@satnode) 2019. július 09.

A tranzakciós díj nem nagy probléma ebben az esetben. A Blockstream a Lightning Networkon keresztül kezeli a tranzakciós üzeneteket, így a szöveget kevesebb, mint 50 miliszatosi per byte áron küldik.

Például jelenleg 0.0000000225 BTC-be ($0.00034) került elküldeni a következő üzenetet: „Hi Satoshi, nice to meet you.”

A következő már kicsit drágább volt (1.4 szatosival):

Ha ki szeretnéd próbálni a Blockstream szatellitjeit, akkor csak egy kis Bitcoint kell rááldozni, illetve szükséged van egy tárcára (használhatod a tippin.me Lighting tárcát), ami támogatja a Lightning Networkot, és persze valami érdekes mondanivalóra. Itt tudod kipróbálni.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.