Pár órára eltűnt a MetaMask a Chrome web áruházból

Szerdán 5 órán át nem volt elérhető a MetaMask bővítmény a Google Chrome web áruházában. Egy csaló ki is használta a kínálkozó lehetőséget egy kis adathalászatra.

Átmenetileg eltűnt a MetaMask

Az ethereum hálózatával együttműködő MetaMask böngésző bővítmény órákon keresztül nem volt elérhető a Google Chrome web áruházában július 25-én.

A hivatalos MetaMask plugin a Chrome webáruházban

A MetaMask az egyik legrégebbi bővítmény a decentralizált applikációk számára, mely széles körben elterjedt. Sok felhasználó napi szinten használja a plugint. Céljuk, hogy az ethereum hálózatát és a kapcsolódó decentralizált applikációkat felhasználó baráttá tegyék, ezzel népszerűsítve a kriptopénzeket és a blokklánc technológiát mindenhol a világon. A MetaMask a Chrome, Firefox és Opera böngészők mellett a Brave saját böngészőjébe is be van építve. A szerdai probléma csak a Chrome add-on-ját érintette.

A cég hivatalos Twitter oldalán annyit közölt az eseményről, hogy egyelőre nem tudják miért döntött úgy a Google, hogy átmenetileg leveszi a web áruházából a bővítményt. Öt órával később pedig visszakerül a Google platformjára a bővítmény.

A meglévő felhasználókat nem érintette a bővítmény átmeneti elérhetetlensége, erre a cég külön felhívta a figyelmet, de új böngészőkbe átmenetileg nem lehetett telepíteni a MetaMask pluginját.

Egy csaló kihasználta a lehetőséget

Míg a MetaMask nem volt elérhető a Google webáruházában órákon keresztül, egy leleményes csaló ki is használta a lehetőséget.

Az Augur, ethereum alapú előrejelzésekkel foglalkozó piac a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy bár az igazi MetaMask nem elérhető, ugyanazon a néven egy másik – kártékony – böngésző bővítmény azonban letölthető továbbra is. Az adathalász bővítmény ellopja a felhasználók adatait, amint a telepítés után megadták azokat. A csaló add-int azóta eltávolította a Google a webáruházból.

Csaló Metamask
Az adathalász MetaMask plugin csak átmenetileg volt elérhető

Bár a MetaMask problémája úgy tűnik megoldódott, a helyzet egy jó példája annak, hogy milyen könnyen válhatnak adathalászok áldozatai a kriptopénz felhasználók.

A Kaspersky Labs legutolsó jelentése szerint több, mint 10 ezer dollár összegre tehető csak idén az adathalászatból és közösségi médiából származó csalások bevétele. Korábbi cikkünkben írtunk is a leggyakrabban előforduló kriptopénzes csalásokról. Ezért ismételten felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy mindig körültekintéssel kezelje az URL címeket, gyanús e-maileket – és a fenti példából okulva emellett a szoftverek gyártóit és forgalmazóit is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük