Mi a Theta blokklánc, és hogyan forradalmasíthatja az online streaminget?

A live streaming szegmens az internet egyik leggyorsabban növekvő ága. A becslések szerint a 2016. évi 30,3 milliárd dolláros értékről idén év végére 70 milliárd dollárra nő. Az online közönség egyre több élő és előre rögzített videótartalomat fogyaszt a YouTube, a Vimeo, a Netflix és számos más platformon keresztül. Az online streaming következő állomása a blokklánc-alapú videólejátszó platformok lehetnek. Egyikük, a Theta Network – a THETA token jelenleg a világ 19. legnagyobb kriptovalutája a market cap szerint – ma elindítja a mainnet 3.0 verzióját.

Mi a Theta projekt, és hogyan alakulhat a jövője? Cikkünkben ezt fogjuk megvizsgálni.

Mi a Theta?

A Theta egy natív blokklánc nyílt forráskódú protokollal, vagyis lehetővé teszi a fejlesztők és partnerek számára, hogy decentralizált alkalmazásokat építsenek a hálózaton az Ethereumhoz hasonlóan.

Ez egy blokklánc-technológiával működő decentralizált, peer-to-peer videoközvetítő-hálózat, amely ingyenes, nagy sávszélességű tartalomszolgáltatást tesz lehetővé. Miközben a felhasználók videókat néznek, számítási teljesítményük egy részét arra használják, hogy továbbítsák ezeket a videókat más felhasználóknak, az elsődleges felhasználók pedig jutalmat kapnak érte.

A Theta hálózat célja, hogy a szórakoztató technológia következő generációjává váljon azáltal, hogy decentralizált video streaming infrastruktúrát kínál, amely olcsóbb, mint a versenytársak centralizált platformjai. A peer-to-peer videóközvetítő platformot a felhasználók működtetik, és többféle tartalmat kínál, beleértve az e-sportot, filmeket, tévésorozatokat és zenét.

A Theta elindulása

A Theta-t 2017-ben alapította Mitch Liu vállalkozó, aki korábban társalapítója volt mobil játék és online reklám startupoknak, valamint Jieyi Long, a virtuális valóság élő közvetítés technológiáinak szakértője.

2017-ben a Theta mögött álló csapat privát token-értékesítést rendezett. Eladta a THETA 1 milliárd egységnyi készletének 30%-át, hogy 20 millió dollárnak megfelelő összeget gyűjtsön a projekt elindításához.

A Theta Labs, a Theta Network mögött álló vállalat saját streaming oldallal, a Theta.tv-vel rendelkezik. A webhely TFUEL-ben fizet a nézőknek a videótartalom megtekintéséért. Lejátszás közben az elsődleges felhasználók számítógépének számítási kapacitásának felhasználásával „továbbítják” a videókat más nézőknek.

A Theta Network tanácsadó testületének tagjai a Twitch társalapítója, Justin Kana, a YouTube társalapítója, Steve Chen és a Verizon számos vezetője is.

Hogyan működik a Theta

A Theta blokklánc-hálózata peer-to-peer (P2P) protokollon alapszik, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy valós idejű fizetéssel jutalmazzák a tartalom terjesztését. A hálózat azt is lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy DApps-eket építsenek a nyílt forráskódú blokklánc protokollra.

A Theta a Tendermint blokklánc-protokolljához hasonló, proof-of-stake konszenzus mechanizmust alkalmaz, amely stakingen alapul. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők nagy mennyiségű THETA tokent zárolnak, hogy jogot szerezzenek a tranzakciós blokkok feldolgozására.

A Theta blokklánc hálózatát háromféle résztvevő működteti:

Vállalati validátor (Enterprise validator) node-ok

Ezek azok a vállalatok, amelyek THETA tokeneket stakelnek a hálózaton való tranzakciók feldolgozásáért. A hálózat legismertebb validátor node-jai közé tartozik a Sony, a Creative Artists Agency, a Google és a Samsung. A validátor node-ok jelentik a hálózat első védelmi vonalát, és a résztvevőknek 1 millió THETA coint kell stakelniük.

Őrző (Guardian) node-ok

Az őrző node-ok azok a közösségi node-ok, amelyek felelősek a konszenzus fenntartásáért az előre meghatározott pontokon történő validálás biztosításával. Ők azok a felhasználók, akik biztosítják, hogy a vállalati validátor node-ok által létrehozott tranzakciós blokkok jól működnek, és egy második biztonsági réteget adnak a protokollhoz. Ha egy rosszindulatú blokk áthalad egy validátor node-on, akkor az őrző node megállítja azt. Az őrző node-oknak csak 1000 THETA coint kell stakelniük.

Edge node-ok

Az edge node-ok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy továbbítsák a video streameket, és megosszák a streamek sávszélességét a Theta.tv-n. A hálózat támogatásáért TFUEL-t kapnak. A Theta hálózat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy központosított tartalomszolgáltató hálózat nélkül, peer-to-peer alapon streameljenek.

Hogyan működik a Theta két natív tokenje: a THETA és a TFUEL

A Theta egyik jellemzője, amivel kitűnik a többiek közül, hogy két natív tokenje van. Az egyik a TFUEL, mely a cikk írása idején 0,43 USD áron mozgott, és 2,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. A másik a THETA, mellyel 7,20 dolláron kereskednek, 7,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációt tudhat maga mögött.

A Theta Network résztvevői, akik edge node-ként segítenek a videotartalmak megosztásában, jutalomban részesülnek a TFUEL segítségével streamelt adatokért. Maga a platform fizet a tartalom terjesztéséért, vagyis a szolgáltatás a végfelhasználók számára ingyenes.

Az edge node-ok általában nem teljes videókat közvetítenek, hanem kisebb részleteket, így a végfelhasználók valójában több közösségi node-ból továbbított tartalmat néznek meg. Hasonlóan a BitTorrenthez, a torrent felhasználók fizetést kapnak a tartalom seed-eléséért és mások letöltési sebességéhez való hozzájárulásért.

A Theta hálózat második natív kriptovalutája, a THETA egy irányító token, amelynek célja a blokklánc és annak jövőbeli fejlesztésének kezelése. A THETA fix 1 milliárd coin-nal rendelkezik, elkerülve az infláció kockázatát.

A THETA coinok stakelhetők TFUEL jutalomért cserébe, de a felhasználónak legalább 1000 tokenre van szüksége ahhoz, hogy jogosult őrző node legyen, és 1 millió tokenre van szükség ahhoz, hogy vállalati szintű validátor legyen.

A projekt mögött álló elképzelés

A Theta a blokklánc technológia és annak validátor hálózatának segítségével igyekszik megváltoztatni a videoközvetítő platformok jövőjét. A szoftver célja, hogy globális felhasználói hálózatát egy teljesen decentralizált video streaming platform létrehozására és támogatására ösztönözze.

A hatalmas technológiai fejlődés ellenére a videó streaming minősége és a betöltési idő nem felel meg a nézők jellemzően magas elvárásainak. Ennek oka, hogy a video streaming platformokat és a tartalom terjesztési hálózatokat a szerverek helye korlátozza. A közönséges tartalommegosztó hálózatoknak fizetnek azért, hogy a videotartalmakat a végfelhasználóknak eljuttassák. De a centralizált szerverek nem képesek megfelelni a növekvő streaming minőség iránti igénynek.

A Theta célja, hogy áthidalja a streaming minőség és a sebesség közötti nagy réseket azáltal, hogy globális felhasználói hálózatának lehetővé teszi a videók továbbítását a számítási teljesítmény és a tartalék sávszélesség felhasználásával. Minél több felhasználó aktív a hálózaton, annál nagyobb sávszélesség lesz elérhető a video streaminghez, növelve a streaming sebességét és minőségét minden új node hozzáadásával.

A Theta lehetővé teszi a tartalomkészítők számára, hogy nagyobb ellenőrzést gyakorolhassanak tartalmaik és bevételeik felett, ami valószínűleg hozzájárul a hálózat népszerűségéhez. A befektetők szintén meggyőződtek arról, hogy a megosztott videó streaming platformok jövője a blokklánc technológiára épül, ezért is támogatják a Thetát.

THETA TV

A mainnet elindítása és jelentősége

A Theta mainnet 3.0 frissítése tegnap indult el a Theta Labs blogbejegyzése szerint. Az update bevezeti a TFUEL staking-et és az Uptime bányászatot. Ez a Theta Network egyik legjobban várt protokollfrissítése.

A frissítés után a Theta edge node-jai elkezdik elégetni a hálózatnak teljesített minden TFUEL-fizetés legalább 25%-át, ami azt jelenti, hogy ezeket a coinokat teljesen kivonják a forgalomból. Az okosszerződések díjait és a hálózati tranzakciós díjakat is elégetik a kilátásban lévő TFUEL-infláció leküzdése és a token szűkösségének növelése érdekében.

A 3.0 mainnet indítása mérsékelten emeli a Theta protokoll gas díjait is, mivel a hálózat célja, hogy az értékét a blokkláncában lévő tranzakciós mennyiséghez igazítsa.

Jelenleg a Theta hálózat díjai nulla közelében vannak. A javasolt emelés után továbbra is kellően alacsony és költséghatékony lenne. Az okosszerződések és a dApps-ok esetében 0,3 TFUEL tranzakciós díj lenne a küldési tranzakciókért, 20 TFUEL az okosszerződés telepítéséért és 1 TFUEL, hogy kölcsönhatásba lépjen egy okosszerződéssel. ”- írta a Theta Labs bejegyzésében.

A Theta Network jelenlegi és javasolt frissítés utáni díjai

Mivel a protokoll gyorsan válik teljesen decentralizálttá, a megemelkedett gas díjak növelik biztonságát, különösen a spam támadásokkal szemben, amelyek apró tranzakciók segítségével elárasztják a hálózatot és teljesen leállítják a blokkok létrehozását. A Theta reméli, hogy a gas díjak emelése megakadályozza az ilyen támadásokat azáltal, hogy túl drága lesz az elindításuk.

Deflációs modellre számítunk, mivel több TFUEL ég el és végleg kivonják a forgalomból” – írta a Theta Labs blogbejegyzésében. “Végső soron ez a leginkább optimalizált és kiegyensúlyozott állapothoz vezet, ahol a TFUEL hasznosság értéke maximalizált és stabil.”

Mit tartogat a jövő

A Theta egy blokklánc projekt a video streaming iparban, amely előrejelzések szerint 2020-24 között több mint 18%-os összetett éves növekedési rátával fog fejlődni. Valamint hosszabb távon is növekedni fog, mivel a blokklánc és a virtuális valóság is tovább fejlődik.

A Theta célja, hogy csökkentse a tartalommegosztó hálózatok streaminggel kapcsolatos költségeit. Emellett szeretné zökkenőmentesebbé tenni a terjesztést, potenciálisan kiszolgálja az olyan óriásokat is, mint a YouTube, a Twitch és a Netflix. Ezen felül szeretne lendületet adni a teljesen decentralizált tartalomszolgáltató platformok növekedésének.

A Theta 3.0 mainnet indítása a ThetaDrop NFT piac terjeszkedési terveit is elősegíti, amelyek támogathatják a Theta piaci részesedésének megszerzését ebben a virágzó szegmensben.

A frissítés után az Elite Edge Nodes decentralizált tárhellyé válik az NFT-k számára, mivel a Theta hidakat létesít saját hálózata, az Ethereum és más decentralizált hálózatok között.

A Mainnet 3.0 egy biztonságosabb és skálázhatóbb blokklánc protokollhoz kíván hozzájárulni, amely lehetővé teszi a szegmens más kezdeményezéseinek az elindítását is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük