Mi az a Bitcoin mempool is mi a szerepe az utalásoknál?

Akik már régóta nyomon követik a bitcoint, vagy esetleg jobban beleásták magukat a kriptovaluta témába és a kriptovilág működési mechanizmusainak hátterébe azok már feltehetően hallották a bitcoin mempool kifejezést. Bár a mempool kevés figyelmet kap, ez az egyik legfontosabb építőkockája a bitcoin hálózat biztonságos és pontos működésének.

Mi az a Bitcoin mempool?

A mempoolt felfoghatjuk úgy, mint egyfajta „várakozási helyet”, ahová azok az érmék kerülnek, amiket a tulajdonosuk átutal egy másik kriptotárcára, még mielőtt a tranzakció ténylegesen végbemenne. A bitcoin hálózata, hasonlóképpen a legtöbb kriptovalutához, PoW (Proof of Work) algoritmusokat használ a tranzakciók vezetéséhez. Ez azt jelenti, hogy az érméknek a mempoolban kell várakozniuk, amíg sorra nem kerülnek, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott bányász hitelesítse a tranzakciót, és beépítse a validált adatokat a blokkláncba.

Bár mindez egyszerűnek tűnhet, a valóságban korántsem az. A PoW algoritmus miatt rendkívüli számítási kapacitás szükséges egy-egy tranzakció végrehajtásához; pontosan ennek a következménye, hogy több tíz percig is eltarthat, amíg egy bitcoin tranzakció ténylegesen jóváírásra kerül, és még ez is csak az aránylag alacsony számú tranzakciónak köszönhető.

A sorbanállást még a bitcoin érmék sem kerülhetik el

A bitcoin hálózat jelenlegi számítási kapacitása körülbelül 5 – 7 tranzakció másodpercenként. A bitcoin mempool hibátlan és tökéletes működése elengedhetetlen ahhoz, hogy a bányászok által elvégzendő bonyolult számításokon kívül más már ne lassítsa a tranzakciók mielőbbi végbemenetelét.

Kapcsolódó: Bitcoin Lightning hálózat bemutatása: utalás gyorsan és olcsón

Mint ahogyan minden, a mempool is megtelhet. Bár a kriptovaluta tranzakciók száma időtől függően rendkívül nagy ingadozást mutat, ma már jellemzően csak valamilyen hirtelen árfolyamesés okozta pánikeladási hullám közepette fordul elő, hogy nincs már több hely a mempoolban. Ilyen esetben a pool egyszerűen elkezdi, a nagyobb tranzakciókat preferálni, az apróbb, de arányaiban kevésbé apró számítási kapacitásigényű tranzakciókkal szemben. Így ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy kisméretű tranzakciókra ideiglenesen egyáltalán nem nyílik lehetőség.

Végezetül, bár ilyennek soha nem szabadna megtörténnie, nagyon nagyon ritka esetben olyan is előfordult már, hogy egy tranzakció valamiért beragadt a mempoolba. Ha valamiért egyik bányászhoz sem kerül kiosztásra az adott tranzakció megerősítése, vagy egyik bányász sem tudja azt fogadni, akkor az 48 óra után kikerül a mempoolból, vissza az utalást kezdeményező tárcára.

A bitcoin mempool telítettségét itt tudjátok figyelemmel követni. Minél alacsonyabb szinten az érték, annál kevesebb átlagdíjjal kell számolni utalásonként és annál gyorsabban konfirmálásra kerülnek a hálózaton: Johoe’s Bitcoin Mempool Size Statistics (jochen-hoenicke.de)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.