Bitcoin Lightning hálózat bemutatása: utalás gyorsan és olcsón

Előbb-utóbb minden Bitcoin felhasználó megtanulja, hogy mik a Bitcoin hálózat tranzakcióképességének a korlátai. Mivel a Bitcoin blokklánca csak korlátozott számú tranzakciót tud feldolgozni másodpercenként (7-10/mp), az igény növekedésével az egységnyi tranzakciós költség is nőni fog – ez elérheti tranzakcióként akár a 60 dollárt is. Ezenfelül egy tranzakció konfirmálási ideje is nőhet, akár 1 óra is lehet.

Ezek a fő limitációk (idő és költség) ellehetetlenítik a Bitcoin blokkláncát, mint peer-to-peer utalások eszköze kiskereskedelmi környezetben. Többé-kevésbé ez a probléma igaz az összes decentralizált blokkláncra is. Pedig 2008-ban a Bitcoint azért jött létre, hogy egy direkt elektromos utalási rendszer legyen milliárdok számára. De nincs miért aggódni, mert rohamtempóban nőnek a Bitcoin Lightning hálózati fejlesztések, amely a két sarkalatos problémára (idő és költség) nyújtanak megoldást.

Mi az a Bitcoin Lightning pontosan?

Ha röviden akarjuk elmagyarázni, akkor a Lightning egy második szintű útválasztó hálózat. Lehetővé teszi a Bitcoin hálózaton, hogy több millió tranzakció menjen keresztül rajta másodpercenként, töredék tranzakciós költség mellett, a Lightningon alig kerül néhány szatosiba az utalás (10 szatosi aktuális árfolyamon 0.005$).

Hogyan működik?

A Lightning hálózatot az úgynevezett ‘fizetési csatornák’ koncepcióra építették fel. Egyszerűen összefoglalva, ez úgy néz ki, hogy két személy, akik tranzakciót szeretnének lebonyolítani egymás között, direkt kapcsolatot létesítenek a hálózaton, és egy fizetési csatornát nyitnak a Bitcoin blokkláncán kívül (off-chain). Ezek az utalási csatornák kriptográfiai eljárással védett szerződések, aminek a biztonságát a Bitcoin blokklánca adja és lehetetlen csalást elkövetni ezeken a csatornákon.

Ezen tulajdonságát felhasználva tehát két személy (itt konkrétabban tárcacímekre, mobilalkalmazásokra és csomópontokra utalunk) fizetési csatornát nyitnak egymás között, és oda-vissza utalhatnak BTC-t mindaddig, amíg a csatorna nyitva van. A csatornákat le lehet zárni és lezáráskor csak a végső egyenlegüket küldik el a BTC blokklánc hálózatának elszámolás céljából. Ez annyit jelent, hogy a Lighting utalásoknál nincsenek bányászok és bányászdíjak, mert on-chain hálózati tranzakció csak a csatornák megnyitásakor és a csatornák zárásakor történik.

Ha megfelelő számú személy nyitott ilyen fizetési csatornákat, az algoritmus megtalálja a leghatékonyabb elérési útvonalat két fél között, anélkül, hogy mindenkinek külön csatornát kellene nyitnia. Ezeknek az útvonalaknak az összessége képezi a Lightning hálózatot.

Ez a technológia tehát a következő kézzelfogható előnyöket nyújtja a felhasználók számára:

  1. Gyorsaság
  2. Olcsóság
  3. Granularitás
  4. Személyes pénzügyi adatok védelme

Mivel kecsegtet a Bitcoint használóknak?

A sebesség tehát egyértelműen a hálózat kapacitásából származik, amely képes több millió tranzakciót feldolgozni másodpercenként. Ez egyúttal csökkenti a tranzakciós időt is. Ami korábban percekig tartott, ez most itt másodpercek kérdése. Ahogy a tranzakciók feldolgozása egyre hatékonyabbá válik, a velejáró költségek is csökkennek, és csak töredéke lesz az on-chain tranzakciós díjaknak.

A sebesség és költségek teszik lehetővé a harmadik előnyt, a granularitást. Ilyen alacsony költségekkel a mikroutalásokat el lehet számolni úgy, hogy jövedelmező legyen elfogadni bitcoint egy kiskereskedelmi egységben, ezzel új potenciált teremtve a Bitcoin adaptációban. A kisker egységeken túl még használható lehet:

  1. Pénzkeresés streamelés közben, fixdíjak helyett másodperc alapú utalások. Az előfizetés és bérlés mikróvá válása.
  2. Játékokon belüli fizetés: A videojáték ökoszisztéma már megteremtette saját maga számára a játékon belüli valutákat. Viszont a szatosik használata a Lightning csatornán keresztül egy valós monetáris bevételi alternatívát kínál a játékban.

Végezetül a privát adatok védelme. A Bitcoin, habár biztonságos, nem igazán képes az anonim utalásokra mivel a tranzakciók egy publikus elosztott főkönyvön nyomonkövethetőek az egyenlegekkel együtt. Habár elég komplex eljárás, de ennek ellenére követni lehet a BTC tranzakciókat és címek tulajdonosait. Mivel a Lightning tranzakciók a láncon kívül bonyolódnak le, így sokkal privátabbá teszik az utalásokat a felhasználói számára.

Milyen üzleti lehetőségeket kínál ez a technológia?

A Lightning technológiát már rengeteg vállalat használja világszerte. A két leggyakoribb felhasználási esete a kriptovaluta tárcák és a kártyák. Bármilyen Lightning tárca használatával a felhasználók instant és olcsó utalásokat tudnak kezdeményezni bárkivel.

Azonban az igazi áttörést a kártyák hozhatják el. Mivel könnyen le lehet bonyolítani a tranzakciókat, a Lightning technológiára épülő ‘bank’ kártyák és hitelkártyák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bármilyen üzletben fizethessenek velük. Ezzel meg lehet szabadulni az olyan felesleges dolgoktól mint az elővásárolt és bitcoinnal feltöltött ajándékkártyák vagy a BTC átváltása natív tokenekre. Másrészt a bitcoinok mindvégig a felhasználóknál maradnak – már ha nem-letétkezelő Lightning tárcán tárolják. Ahogy egyre többen látják meg ebben az üzleti lehetőséget, a vállalatok sorra kezdik el a bevezetését, hiszen ki ne akarna egy fundamentálisan deflációs, bank- és kormánymentes fizetőeszközt elfogadni?

Így jár el a Lastbit cég is, ami első körben egy Lightning natív tárcát dobott piacra az Android és iOS készülékek felhasználóinak. A második körben pedig kijöttek egy MasterCard alapú virtuális bankkártyával, és ezzel meg is oldották az olcsó BTC-fizetést a Starbucks-kávéért, bolti vásárláskor. A kártyájukkal bármelyik MasterCard elfogadó üzletben vásárolhatunk Bitcoinért, még olyan helyeken is, ahol alapból el se fogadnak Bitcoint.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy a Bitcoin blokkláncnak megvannak a maga korlátai, de a Lightning Network nyújtotta megoldásokkal a Bitcoin tranzakciókat gyorssá és sokkal olcsóbbá tudjuk tenni.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük