Mi az a Dogecoin és mi a nagy felhajtás körülötte?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Most, hogy kezd lecsengeni január utolsó hetének egyik legérdekesebb pénzügyi lázadása Wall Street nagykutyáival szemben, ideje megismerkednünk a Dogecoinnal. Vajon mi irányította a raj kisbefektetők figyelmét erre az elhanyagolható Shiba Inu kutyás kriptovalutára? A Dogecoin a héten a Reddit és Elon Musk segítségével a mainstream figyelem középpontjába került azzal, hogy 24 óra alatt 600%-ot erősödött. És ahogy tradicionális befektetői szemszögből a GameStop részvények ralija is nehezen megmagyarázható, úgy a DOGE coin futása is egy érdekes új fenoménára hívhatja fel figyelmünket.

Miért a Dogecoin?

A Dogecoin nevét a 2013-ban népszerűvé vált doge mémről kapta és szinte egy az egyben ugyanaz, mint a Bitcoin. Egy internetes pénz, csak éppen a világ bankjainak és Wall Street nagykutyáinak kipucolását humorosabb oldalról közelíti meg. A DOGE kriptovalutát közvetlen egymás között utalhatják a tulajdonosaik anélkül, hogy egy köztes harmadik félre, mint pl. bankra vagy PayPalra kellene támaszkodniuk. E mögé jön a decentralizált felépítés, ami garantálja, hogy se kormány, se jegybank, se Matolcsy nem avatkozhat bele a Dogecoin hálózat működésébe. Fontos megjegyezni, hogy lévén alig múlt el 7 éves a Dogecoin, az árfolyamát extrém áringadozások jellemzik, ami egyfelől kedvez a magas kockázattűréssel rendelkező spekulánsoknak, de közben érdemes 10x is meggondolni mennyit fektetünk bele. Az e heti 600%-os DOGE árfolyam emelkedés mögött például a /SatoshiStreetBets nevű Reddit befektetői csoport, TikTok influenszerek és Elon Musk Twitter bejegyzései állnak. Írhatjuk úgy, hogy a kisbefektetők online fityiszt mutattak az überkomoly, agyvérzett hagyományos befektetői rétegeknek, akik a globális befektetési közeg demokratizálódásával elszenvedték a legelső vereséget és innentől a kisbefektetők milliós raja, valamint a közösségi médiák megmondói diktálhatják (potenciálisan) a részvények árfolyamait, legyenek akármennyire is irracionálisak a befektetésre felhívó üzenetek.

A Yahoo! Finance szerint például Elon Musknak elég volt 3 szót tweetelnie még decemberben, hogy a DOGE árfolyama 20%-ot emelkedjen, de az is elég bizonyítékként a változó befektetői kultúrára, ha csak a Bitcoin január 29-ei pumpáját vesszük.

Miben különbözik a GameStop (GME) vagy AMC spekulációtól?

A kiskereskedők GameStop és AMC részvény felvásárlásának elsődleges oka az intézményi short pozíciók megnövekedése volt. Wall Street profi kereskedői agresszívan shortolni kezdték azokat a cégeket, amik a pandémia korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerültek, olyannyira túlshortolták például a GameStop részvényeit, hogy több volt a megbízáskönyvekben a short ügylet, mint a cég részvényeinek összesített darabszáma. A ‘kollektív közösségi tudat’ ezt felismerve észrevette, hogy a fedezeti alapok és más intézményi traderek ezáltal könnyen ‘short squeeze’ csapdába csalhatóak, ami röviden annyit jelent, hogy ha a magas short kitettség miatt valaki(k) elkezdik felsrófolni az eszköz árfolyamát, akkor a shortolókat egy idő után pozícióik likvidálására kényszeríthetik óriási veszteséget okozva nekik. Így is történt, a fedezeti alapok milliárdokat buktak a GameStop shortolásán a kisbefektetők javára.

banner

Lévén a kereskedelem egy zéró összegű tevékenység, ezúttal tehát a kisbefektetők kasszíroztak, a pénzügyi elit tagjai pedig kénytelenek lettek volna lenyelni a békát.

És hogy jön ide a Dogecoin? Simán, ugyanaz az elsőre irracionális befektetői viselkedés emelte az árát 600%-kal, mint ami a GameSpotét jellemezte azzal a különbséggel, hogy a DOGE piacán bizony még nagyítóval se találunk intézményi shortolókat. Közösségi fun, egy mémcoin, ami vicces aranyos, de nehéz elképzelni, hogy egy napon versenyre kelljen mondjuk az aranypiacok billiárd dolláros kereskedési volumenével.

De akkor miért hasonlít a DOGE a GameSpot vagy AMC árfelhajtására?

A közös nevező a DOGE és GameSpot esetében a több milliós kisbefektetői tábor, ami viccesre vette a farbát és rendelkezik elegendő elkölthető pénzzel, hogy ilyen globális gigeket végrehajtson. Sokan a tagok közül elszántak, hogy addig tartsák a részvényeiket, amíg az olyan szintre ér, ami már krézi (GameSpot esetében 1000$, aktuális árfolyam 325$). Közben a reddit csoportokban arra buzdítanak mindenkit, hogy ne adják el a részvényeiket még annak ellenére se, hogy a részvénypiacokon hétről hétre változhat a nyertesek és vesztesek listája.

Egyébként ez a ‘hodl’ mentalitás a megrögzött bitcoinistákra is jellemző, még ha BTC-t tartók inkább a technológiába és eszközbe vetett hitükre alapozzák kitartásukat, vélvén egy napon ez lesz a domináns uralkodó pénzügyi rendszer a világon.

A GameSpot raj befektetőinek akcióját ugyanakkor nem nehéz erődemonstrációként és mint egy performanszként felfogni, egyfajta hasznosságot fullra nélkülöző (na nem pont, mert azért pénzt is csináltak rajta), de intenzív önkifejezésként. SatoshiStreetBets például a DOGE coint azért pumpálta, mert a CNBC portál olvasatában ez egy “Tegyük a DOGECOIN-t valamivé. Ennyi, ez a bejegyzés”. Megint mások a befektetői nihilizmust vélik felfedezni a háttérben. A GameStop esetében mi inkább maradnánk a rendszerellenes milleniumi és Z-generáció önkifejezés-keresésénél és az általános társadalmi feszültségnél, ami mögé okok miatt rakhatunk pandémia szabadságjog korlátozásokat, központi banki ingyenpénzt, illetve az elitek elszámoltathatlanságát és korruptságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.