Mi lesz a Bitcoinoddal, ha megüdvözülsz? Örökösödési szolgáltatást indít a Casa

Kardinális kérdés lesz előbb-utóbb a bitcoinisták körében is: mi lesz a digitális vánkosokban rejtegetett vagyonokkal, ha egy napon meglegyinti őket a kaszás?

Úgy tűnik a kérdés a Casa kriptovállalkozást is foglalkoztatja, ugyanis bitcoin örökösödési szolgáltatást indított annak érdekében, hogy problémamentes legyen a bitcoin transzfer a családtagok között egy esetleges halál esetén.

A Casa Covenant egy több aláírásos (multisignature) hitelesítési és biztonsági szolgáltatást indít, aminek segítségével az üdvözült bitcoin vagyonát biztonságos körülmények között át lehet utalni az örökösnek.

A Casa szolgáltatás elindításával arra törekszik, hogy minimalizálja a következő években elfelejtett privát kulcsok, elhagyott vagy említett halál esetén elérhetetlen bitcoinok mennyiségét, ami már most, 10 évvel a hálózat indulása után is, legalább a teljes kínálat 20%-ára tehető. A Casa szerint erre a bitcoin vagyonosoknak csak egy megoldás létezik: meg kell osztaniuk a többaláírásos hozzáférési adataikat harmadik felekkel, köztük a Casaval és az ügyvédjükkel.

Ezt úgy képzeli el a Casa, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan továbbadják bitcoinjukat a kijelölt örököseiknek a halál után, miközben “minimalizálják annak a kockázatát”, hogy a pénzeszközök ellopásra kerülnek.

A felhasználóknak ehhez szükségük lesz egy Keymaster-fiókra a cégnél, és azt is javasolják, hogy fogadjanak fel egy ügyvédet annak biztosítása érdekében, hogy a procedúra során helyesen járnak el. Az ügyvéd lesz a tulajdonosa a kliens egyik extra multisig kulcsának egy hardvertárcához.

A Casa fog együttműködni az ügyvéddel abban, hogy oktatást tart a privát kulcsok biztonságos tárolási mechanizmusairól, valamint segíti az ügyfelet és ügyvédjét egy Covenant számla létrehozásában és technikai beállításában.

Opcionálisan a user kap egy hatodik multisig kulcsot is az öthöz (amik a felhasználónál maradnak). Amikor transzferra, örökösödésre kerül sor, akkor az csak akkor lesz végrehajtható, ha 6-ból legalább három tranzakciót aláírnak a kulcsok tárolásával megbízott örökös vagy örökösök.

Az extra 6. kulcs akkor kerül aktiválásra, amikor regisztrál egy user a Covenant szolgáltatásra, és az fog az ügyfél ügyvédjéhez kerülni. Ha az ügyfél elhalálozna, akkor az ügyvéd a kulcs, a Casa helyreállítási kulcsa és egy széfkulcs felhasználásával lehetne újra elérhető az addigra mesés bitcoin vagyon.