Mi rejlik az XRP tranzakciószám hirtelen megugrása mögött?

A tranzakciók száma hirtelen nagyot ugrott az Ripple (XRP) blokkláncán, ami a befektetőket is nagyon megzavarta. A mostani cikkben ennek okait járjuk körül.

Október 21-én körülbelül 730.000 XRP tranzakciót bonyolítottak le egy nap alatt. Kevesebb mint egy héttel később ugyanennél a kriptónál már 1.6 millió tranzakciót dolgoztak fel. A BitInfoCharts adatai alapján az XRP tranzakció volumen 100%-kal emelkedett és a teljes kriptovaluta forgalom 50%-át adta.

XRP napi tranzakciós volumen

El is kezdődött a spekuláció, hogy mivel magyarázható ez a hirtelen kiugrás. Voltak, akik arra gyanakodtak, hogy a vásárlók tartalékoltak be az XRP-ből a Ripple éves Swell konferenciája előtt. Mások szerint stressztesztelték a hálózatot. Voltak, akik egy zsivány kereskedési robotra gyanakodtak, de az is felmerült, hogy egy nagy befektető spekulált a XRP piacon.

BTC IOU tesztelés az XRP blokkláncon

A publikus XRP főkönyv mérőszámai alapján azonban a befektetők azt a konklúziót vonták le, hogy a BTC IOU tesztelése okozta a tranzakciós volumen hirtelen emelkedését a hálózaton.

Az adatok elemzése után egyértelműen látszik, hogy a kereskedési volumen nagy része a BTC IOU-któl származik. Ezeket az IOU tokeneket ugyanúgy az XRP hálózaton dolgozzák fel az XRP-hez hasonlóan. A különbség az XRP és a tokenek között az, hogy ezeket a tokeneket be lehet váltani Bitcoinra vagy más helyettesítő eszközre, mint az arany és az olaj.

Más egyértelmű magyarázat híján az adatok tehát arra utalnak, hogy a tranzakciókat a Ripple bonyolította le, mikor a BTC IOU-kal teszteltek, és hajlandóak voltak kifizetni a tranzakciós díjat.

Mivel a tranzakciók BTC IOU-k voltak, ezért nagyon kicsi a valószínűsége, hogy valamilyen kereskedési robot kezdett volna ámokfutásba.

Egy bálna próbálkozott volna piaci manipulációval

Habár a tesztelés egy hihető magyarázatnak tűnik, a tranzakciók időzítése abból a szempontból szokatlan, hogy most kerül majd megrendezésre a Ripple hagyományos Swell konferenciája. A konferenciának Szingapúr ad otthont november 7. és 8. között. Már a korábbi évekre is jellemző volt, hogy a konferencia előtt sokat emelkedett az XRP árfolyama.

Egy XRP elemző, aki a Twitteren HamEggsnSam profilnéven publikál, belevetette magát az XRP főkönyv elemzésébe. Állítása szerint megtalálta az okát a megemelkedett tranzakciós volumennek.

Azzal, hogy összekapcsolta a tranzakciós ID-kat a Bithump blokk-keresőben, vissza tudta vezetni a teljes aktivitást egy egyedi tárcába, ami több mint 5000 tranzakciót bonyolított le. Ez a relatíve új tárca, amit néhány nappal korábban aktiváltak, arra utal, hogy a tranzaktálás nem egy egyszerű napi kereskedési tevékenység volt.

Habár a tárca nincs regisztrálva senkihez, és nincs valós személyazonosság mögötte, a mögöttes tőke visszavezethető az eredeti forráshoz, a Binancehez és a ChangeNowhoz. A ChangeNow egy olyan tőzsde, ahol nagyon könnyen lehet kriptovalutákat cserélni. Ez mind arra utal, hogy a tranzakciókat nem a Ripple kezdeményezte.

Még mindig lehetséges, hogy az egész mögött egy Ripple partner áll,” jegyezte meg az elemző. „Viszont egyre kisebb valószínűséget adok neki, ugyanis ha Ripple partner lenne, miért nem tőzsdén kívüli kereskedésben bonyolította az ügyletet?

Szerinte a legvalószínűbb, hogy a tranzakciók forrása egy olyan nagy bálnabefektető, aki manipulálni akarta a piacot azzal, hogy vásárlói aktivitást színlelt. Ez mesterségesen felfelé tolhatta az árfolyamot, ami azt a benyomást keltette, hogy valaki bennfentes tud valami titkos információt, amit a közeli Swell konferencián jelentenek be.

Hogyan épült fel ez a XRP manipulatív tevékenység?

Több tárcát is azonosítottak 6500 dolláros különbséggel közöttük. Ezek pénzmosás jellegű kereskedést folytattak a BTC IOU-kal ’A->B aztán B->A’ jellegű séma alapján, ahol a volumen minden tranzakcióban csak egy kicsivel volt magasabb mint az előző legmagasabb volumen.

Ez a gyanús aktivitás október 4-én kezdődött, amit a következő napokban több hasonló tranzakció követett, amikor a BTC IOU-kat oda-vissza küldözgették.

A gyanúsítgatásra válaszul David Schwartz, a Ripple technikai vezetője a Twitteren írt. Elismeri, hogy az alacsony tranzakciós díjak egyik hátránya az XRP főkönyvön, hogy alacsony tranzakciós költségű tranzakciók küldözgetésének a teljes költsége elhanyagolható.

XRP árfolyam

Habár a megnövekedett tranzakciós volumen sok spekulációra adott okot, valójában ezek a tranzakciók nem nagyon mozgatták meg az XRP árfolyamát. Sőt. Év elejéhez képest még vesztett is értékéből a ‘banki blokklánc’ szemben a többi top 10 coinnal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.