Mi történne, ha a SEC be nem jegyzett értékpapírnak minősítené az Ethereumot?

Az utóbbi időben az Ethereum körül egyre több vita bontakozik ki arról, hogy értékpapírként kellene besorolni a digitális eszközt, vagy sem. Amennyiben a kriptovalutát a SEC be nem jegyzett értékpapírnak minősítené, az a hagyományos értékpapírokkal azonos szabályozás alá vetné azt, és hatását az egész iparág megérezné.

Amennyiben ez a felvetés megtörténne, akkor további szabályozási követelmények vonatkoznának az Ethereumra, ami akadályozná azt a fejlődésében. Ellentétben ezzel, ha árucikknek minősítenék, az nagyobb szabadságot és rugalmasságot jelentene a fejlesztés és felhasználás szempontjából.

Másrészt amennyiben a szabályozó hatóság így döntene, akkor az Ethereum-alapú projekteket, az altcoinokat, sőt az egész iparágat komolyan érintené az eset. Egyelőre azonban nincs végleges döntés a besorolásáról, de a lehetséges következmények hatását az egész kriptoipar megérezné.

Értékpapír vagy árucikk: Mi a különbség?

Ahhoz, hogy megértsük a vita tárgyát, fontos tudni a különbséget az értékpapírok és az árucikkek között. Az értékpapírok vagyonnal kapcsolatos jogot vagy követelést megtestesítő okiratok, mint például a részvények és kötvények, és a SEC szabályozza őket.

Az árucikkek fizikai áruk vagy nyersanyagok, amelyekkel a tőzsdéken kereskednek, mint például a kőolaj, arany vagy a búza. Ezeket általában nem szabályozza a SEC, és értéküket a piaci kereslet és kínálat határozza meg. Az árucikkeket gyakran használják az infláció elleni fedezetként vagy a befektetési portfóliók diverzifikálására is.

Az értékpapírok és az árucikkek közötti különbség bemutatásához vegyük az arany példáját. Az arany egyszerre tekinthető értékpapírnak és árucikknek egyaránt, attól függően, hogyan kereskednek vele. Ha egy személy hosszú távú befektetésként aranyrudakat vagy aranyérmét vásárol, akkor az arany árucikknek minősül. Értéke a piaci kereslet és kínálat alapján ingadozik.

Viszont ha egy befektető aranyat vásárol egy tőzsdén kereskedett aranyalap (ETF) részeként, akkor az arany értékpapírnak minősül. Az ETF az arany tulajdonjogát mutatja, és a SEC szabályozása alá tartozik.

Mi a helyzet az Ethereummal?

Az Ethereumnak számos olyan tulajdonsága van, ami miatt egyesek úgy vélik, hogy nem regisztrált értékpapírként kellene besorolni. Az egyik fő érv szerintük, hogy eredetileg egy initial coin offeringen (ICO) keresztül finanszírozták, ami egy a kriptoiparban működő startupok által használt pénzgyűjtési mechanizmus. Az ICO során a befektetők Ethereum tokeneket vásárolhattak azzal a várakozással, hogy befektetésük megtérül.

Emiatt egyesek azt állítják, hogy az Ethereum tokenek az Ethereum-hálózatban való tulajdonjogot jelentenek, hasonlóan egy értékpapírokhoz.

Mások szerint a hálózat és az ahhoz kapcsolódó projektek sikere, nem pedig a pénznemként való használata határozza meg az Ethereum értékét. Ez arra utal, hogy az Ethereum inkább hasonlíthat egy értékpapírra, mint egy valutára vagy árucikkre.

Végül pedig a fejlesztők általi központosított irányítás, különösen a hálózati frissítésekkel kapcsolatos döntések azt is jelezhetik, hogy az Ethereum inkább értékpapír, mint decentralizált valuta.

Ezen érvek ellenére sokan vannak olyanok is, akik úgy vélik, hogy inkább hasonlít egy árucikkhez, mint egy értékpapírhoz, mivel az ökoszisztémán belül hasznossági tokenként használják.

Amennyiben a SEC határozata életbe lépne, az a teljes kriptopiacot érintené, nagy hatással lenne a blokklánc technológia és más kriptovaluták jövőbeli szabályozására egyaránt. Folyamatos vita folyik arról, milyen rendszert kellen kialakítani a digitális eszközök piacát.

Az elmúlt időszak katasztrofális eseményei, mint például az FTX kriptotőzsde összeomlása, ösztönző hatással volt a hatóságokra, akik egyre inkább korlátok közzé szeretnék vonni a kriptovaluták iparágát. Sokan fenyegetésnek tekinthetik a hagyományos pénzügyi rendszerre nézve, míg mások az innováció és a növekedés lehetőségét látják benne.

Szakértők szerint az Ethereum megcélzása könnyebb módja lehet a SEC számára, hogy az egész piacot felszámolja. Viszont az Ethereum bukása nem feltétlenül vezetne az egész kriptopiac bukásához, mivel azt a decentralizáció jellemzi. Sok kriptovaluta az Ethereumtól függetlenül működik, mint például a Bitcoin, de annyi biztos, hogy jelentős hatással bírna minden digitális eszközre.