Microsoft és a szankciók: a GitHub letiltotta a szír, iráni és krími fejlesztőket

Az amerikai szankciók a Microsoft által felvásárolt, elviekben szabadelvű fejlesztői közösségi platformot, a GitHubot is elérte. A világ legnagyobb forráskód adatbázisa a múlt hét óta blokkolja Irán, Szíria és a Krími-félsziget fejlesztőit, hogy a platform bizonyos részeihez hozzáférjenek. A lépést maga a GitHub elnöke jelentette be Twitteren.

“Az amerikai szankcióknak való megfelelés értelmében sajnos új korlátozásokat kellett életbe léptetnünk az iráni, szíriai és krími privát adattárakra és fizetett fiókokra.”Nat Friedman

A nyilvános adattárak továbbra is elérhetőek a három régió felhasználóinak, az open source adattárakat nem érinti a korlátozás. Hasonló lépésre kényszerült a Slack kollaborációs platform is, mely szintén amerikai vállalat lévén kénytelen betartani az amerikai kormány exportkorlátozásait.

A korlátozások miatt több fejlesztő is panaszkodott. A ZDNet híroldal értesülései szerint egy a Krím-félszigeten élő orosz fejlesztő, valamint Hamed Saeedi Fard iráni fejlesztőt is érinti a korlátozás, aki egy virálissá vált Medium bejegyzésben arról írt, hogy blokkolták a GitHub számláját, mert az adminok azt hitték róla, hogy nukleáris fegyvereket fejleszt.

A korlátozások a felhasználó tartózkodási helye szerint lépnek életbe úgy, hogy nyomon követik a felhasználó IP-címét és tranzakciótörténetét ahelyett, hogy validálnák a felhasználó etnikai hovatartozását vagy állampolgárságát. Észak-Korea és Kuba hasonló korlátozásoknak van kitéve.

Persze egy VPN szolgáltatóval meglehetősen egyszerű megkerülni a korlátozásokat, bár a GitHub erre is külön felhívja a figyelmet: USA állampolgárok – szankcionált országok “nem használhatnak IP proxikat, VPN-eket vagy más tartózkodási helyet elrejtő módszert a GitHub szolgáltatásainak használatakor.” Hogy a fejlesztői platform hogyan fogja betartani a szabályt, az még kérdéses.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük