Miért utálják ennyire Jeff Bezost, és hogyan tört világuralomra?

Már több mint 80 ezer aláírással büszkélkedhetnek azok a petíciók, melyekben azt követelik, hogy az Amazon alapítója, a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos ha az űrbe repül – nos, maradjon is ott. De miért nem kívánják sokan a hátuk közepére sem a multimilliárdost?

Ha valaki esetleg lemaradt volna, az Amazon alapítója a tervek szerint hamarosan a Blue Origin nevű vállalata által fejlesztett űrhajója, a New Shepard rakéta fedélzetén látogat el az űrbe testvére, Mark Bezos társaságában. A bejelentést követően egymás után indultak meg a petíciók, amelyek lényegében mindenáron Bezosék visszatérését kívánják megakadályozni, akiknek „eleve nem is kellene létezniük”. Nos, órák hosszat vitathatnánk, vajon a jó- vagy a rosszfiúk csapatát erősíti a multimilliárdos, most viszont lássuk, milyen vádak érték őt az elmúlt időszakban.

Miért utálják ennyire Bezosékat?

Sokak szerint Jeff Bezosegy gonosz hűbérúr, aki világuralomra tört”, mások egyszerűen a vállalatát, az Amazont vádolták meg azzal, hogy monopóliummá vált, és megsemmisíti a kiskereskedelmi üzleteket. Sőt, a cég már dolgozói kereszttüzébe is került, akik „halálra vannak dolgoztatva”, és kényszerítve vannak arra, hogy naphosszat dolgozzanak minimálbérért, kedvezőtlen munkafeltételek mellet, a koronavírusra fittyet hányva. Mindezért már több országban is sztrájkolni kezdtek a cég munkavállalói, az Amazon azonban továbbra is váltig állítja, hogy a vállalat jó munkakörülményeket biztosít, meg akkor is, ha belső dokumentumok alátámasztják a dolgozók állításait.

Az Amazon valóban mindenféle kiskaput kihasznál, hogy ne a vállalat húzza a rövidet, sőt nemrégiben már az is kiderült, hogy brutális nagyságú bevétele ellenére is, a cég nem fizet társasági adót Európában. Volt itt tehát már minden, így nem is meglepő, hogy sokan konkrétan eltávolítanák a Föld felszínéről Bezosékat.

Sőt, egy újabb petícióban már azt is követelik, hogy vásárolja meg és egye meg Mona Lisát a multimilliárdos. Igen, jól olvassuk, maga Leonardo da Vinci festményéről van szó, ami jelenleg a párizsi Louvre falán díszeleg. A petíció lényegében annyit takar, hogy mivel Bezos igencsak szeret kilógni a tömegből, és mivel van mit a tejbe aprítania, gond nélkül megvehetné a remekművet, sőt meg is ehetné – mivel korábban eddig még senki sem ette meg…

Viccet félretéve, Bezosék űrrepülése adtával valóban megvan az esély arra, hogy valami balul sül el, éppen ezért már több vészhelyzetre is felkészítették a kapszulát. De mit érdekelné őket a kockázat, ha lekörözve Elon Muskot, ők lehetnek az első multimilliárdos űrmágnások…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük